joi, 31 martie 2011

Cornuri cu marmelada


Ingrediente aluat :
500 g faina
250 ml apa calduta
25 g drojdie proaspata
4 lg zahar
2 lg margarina
1 lg ulei
1 lgt sare

Umplutura :
100 g marmelada
6 lg  nuci macinate

Uns deasupra :
4 lg miere

Mod de pregatire :
       Amestecam drojdia cu 1 lg zahar si 50 ml apa calduta; lasam la dospit cam 10-15 min.
       Facem un sirop din 200 ml apa calduta cu 3 lg zahar.
       Punem faina intr-un vas, sarea, uleiul, margarina topita, maia-ua si siropul treptat, framantand pana la omogenizare. Lasam la dospit aluatul obtinut pentru 30 de minute, la loc cald.




       Framantam din nou, punem aluatul in folie alimentara si dam la frigider pentru 1 ora.



       Impartim aluatul in 2 si intindem 2 foi; fiecare foaie o impartim in 8 triunghiuri. La baza fiecarui triunghi punem 1/2 lgt umplutura (amestecam ingredientele) si rulam spre varful triunghiului.



       Asezam cornurile in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt; lasam sa mai stea 15 minute, apoi le ungem cu mierea topita (sau cu un sirop din 1 lg zahar si 40 ml apa) si racita si dam la cuptor pana se rumenesc.


       Se servesc simple sau stropite cu zahar pudra .Eu le-am uns cu miere dupa ce s-au rumenit in cuptor.


       Foarte pufoase si delicioase.
      

Potcoave cu nuca


Ingrediente :
300 g faina
150 g nuci macinate
250 g margarina
esenta de vanilie
1 lg rom
100 g zahar pudra
zahar pudra cu aroma de vanilie (ptr tavalit)

Mod de pregatire :
       Margarina la temperatura camerei se freaca cu zaharul pudra si esenta de vanilie, apoi adaugam nucile, rom-ul si faina treptata.



       Framantam cu mana pana obtinem un aluatul .Formam o bagheta pe care o taiem in bucatele mici; fiecare bucatica mica o rulam si o taiem in 4; aceste baghete le curbam spre interior, obtinand o potcoava .



       Potcoavele le asezam in tava si le dam la cuptor cam 15 minute; aveti grija sa nu se arda, deci va uitati din cand in cand la ele :)
       Dupa ce s-au mai racorit putin le tavalim prin zahar pudra.


       Le putem servi langa o cana cu lapte sau ceai.
Sursa : laura sava 

Cuiburi cu mere si nuci


Ingrediente aluat :
450 g faina
250 ml suc de mere ( sau apa minerala )
80 ml ulei
25 g drojdie proaspata
1 cana zahar
1 lgt rasa de sare

Umplutura :
5 mere
6 lg zahar
100 g nuca macinata
zahar pudra (optional)

Mod de pregatire :
       Pregatim maia-ua astfel : intr-o cana mai mare amestecam drojdia cu 1 lg zahar si 5 lg suc de mere ( sau apa minerala ); lasam la crescut cam 15 minute; in sucul de mere ramas topim zaharul .
       Intr-un castron mai mare cernem faina, facem un cuib si punem maia-ua,  sucul de mere, sarea, uleiul si framantam bine .



       Lasam aluatul la crescut la loc cald 1 ora.



       Intre timp pregatim umplura: punem la calit, intr-o cratita, pe foc, merele curatate de coaja si date pe razatoarea mare impreuna cu zaharul; lasam sa se raceasca si strecuram merele calite, apoi le amestecam cu nuca macinata.


       Dupa ce a dospit aluatul, il intindem si decupam cu o forma rotunda cercuri in care punem putin din umplutura si strangem ca sa obtinem un cuib


        Cuiburile le asezam in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, le dam la cuptor pana se rumenesc.



       Dupa ce s-au racorit presaram zahar pudra pe ele .


       Foarte bune!

duminică, 27 martie 2011

Mancare de spanac


Ingrediente :
600 g spanac proaspat
5 lg bulion
3 lg ulei
1 cana apa de spanac
2 lg rase de faina
sare
3 catei de usturoi
Mod de pregatire :
       Spalam bine frunzele proaspete de spanac si le punem la fiert in apa.


       Dupa ce a fiert il tocam marunt.


        Intr-o tigaie adaugam uleiul, faina si le punem pe foc, amestecand pana se omogenizeaza , apoi adaugam si apa in care a fiert spanacul , dar treptat, amestecand continuu.


        Punem si bulionul ( eu am avut un amestec de rosii cu ardei pus la borcan de toamna trecuta ).


       Amestecam bine si adaugam si spanacul tocat marunt.



       La final cateii de usturoi dati prin presa de usturoi si sare dupa gust; cine doreste poate sa puna patrunjel verde tocat .



       Este o mancare foarte sanatoasa si gustoasa care se poate servi alaturi de cartofi pai, pilaf de orez, porumb fiert, ciuperci sotate, tocanita de ciuperci si etc.  :P
       Eu am servit spanacul alaturi de pachetele cu ciuperci facute de cumnata mea  :) 

Ciuperci sotate


Ingrediente :
500 g ciuperci champignons
2 lg ulei
sare
piper
3 catei de usturoi
Mod de pregatire :
       Curatam ciupercile si le taiem dupa preferinta.


       Punem cele 2 linguri de ulei intr-o craticioara alaturi de ciupercile taiate si le asezam pe foc mic; adaugam si sarea. Ciupercile vor fi gata dupa ce apa lasata de ele va scadea complet.


       La final adaugam si cateii de usturoi trecuti prin presa de usturoi.
       Aceasta mancare se poate servi langa un pilaf de orez, piure de cartofi, mamaliguta sau fiecare cum doreste :)


Iahnie de fasole


Ingrediente :
400 g fasole
1/2 pastarnac
1 ceapa
200 ml bulion
3 lg ketchup de casa
4 lg pasta de rosii cu ardei
4 catei usturoi
2 foi de dafin
sare
piper
cimbru
marar
2 lg faina
3 lg ulei
Mod de preparare :
       Lasam fasolea in apa de seara pana dimineata ca sa se inmoaie.
       A doua zi aruncam apa si punem alta curata peste fasole si lasam oala pe foc pana da intr-un clocot, apoi aruncam apa si punem alta curata; repetam inca o data .
       Punem apa curata peste fasole si sare si lasam sa fiarba la foc mic pana se fierbe fasolea aproape bine, apoi adaugam o ceapa mare intreaga si jumatatea de pastarnac si lasam sa fiarba aceste legume; cine doreste poate pune si un morcov.Dupa ce au fiert toate legumele, stingem focul si ne ocupam de sosul de rosii.


      Intr-o tigaie punem uleiul si faina si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.


       Apoi adaugam bulionul treptat, amestecand ca sa nu se faca cocoloase in tigaia pe foc mic



       Dupa ce s-a incorporat bulionul,  adaugam ketchup-ul si pasta de rosii cu ardei ( facute in casa de mama ).



       Adaugam cimbru, marar-ul, daca mai este neceasa sare, piper si 2 foi de dafin.


       Amestecam bine si stingem focul .
       Daca avem prea multa apa la fasolea o aruncam , aruncam si ceapa fiarta si pastarnacul ( cine doreste poate sa le lase in fasole ).
      Amestecul obtinut in tigaie il rasturnam peste fasolea fiarta si adaugam la final usturoiul dat prin presa de usturoi.




       Pofta buna! :)

joi, 24 martie 2011

Cornulete fragede


Ingrediente :
550 g faina
200 ml ulei
100 ml apa calduta
un praf de sare
1 lg zahar
1 plic (7 g) drojdie uscata
50-80 g zahar pudra cu aroma de vanilie
magiun de prune

miercuri, 23 martie 2011

marți, 22 martie 2011

Tocanita de cartofi cu orez


Ingrediente :
6 cartofi
1 ceapa mica
1 ardei
1/2 lgt boia dulce
1/2 pahar orez
sare
2 lg ulei
1 frunzulita dafin
3 catei usturoi
Mod de preparare :
       Spalam orezul in 2-3 ape; il lasam in apa rece pentru 20 minute.



       Taiem ceapa si o calim in ulei, intr-o craticioara, cam 2-3 minute.


       Luam de pe foc si adaugam boia, sare si frunza de dafin rupta in doua.


      Punem si cartofii curatati, spalati si taiati cubulete, apoi orezul, ardeiul taiat mic, apa si lasam pe foc pana este fiert orezul.



        

       Dupa ce a fiert orezul si cartofii potrivim de sare daca mai este cazul, apoi adaugam cateii de usturoi maruntiti.



       O tocanita foarte buna in acest post. Pofta buna! :)