duminică, 31 iulie 2011

Tort cu ricotta si zmeura


Blat :
50 g unt moale
20 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
2 oua
50 g zahar
50 g mac
70 g arahide crude macinate

Umplutura :
250 g branza Ricotta
250 ml frisca lichida
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
70 g zahar pudra
1/2 lamaie
10 g Foi de gelatina Dr.Oetker(6 foi)

Jeleu de zmeura :
250 g zmeura proaspata (sau congelata)
80 g zahar pudra
1/2 plic Foi de gelatina Dr.Oetker (3 foi)

Mod de preparare :
       Pentru blat : mixam intr-un bol untul moale cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi adaugam pe rand cele doua galbenusuri.


       Albusurile le batem spuma cu cele 50 g de zahar si le incorporam in crema de oua.



       Peste aceasta compozitie turnam arahidele si macul macinat.
       Intr-o forma de tort cu d=25 cm coacem acest blat. Verificam cu scobitoarea cand este copt. Lasam sa se raceasca complet.


       Pentru umplutura :  mixam branza ricotta cu zaharul pudra, cu coaja rasa si zeama de la jumatate de lamaie, esenta de vanilie si zaharul vanilat. Batem frisca nu foarte tare. Gelatina o inmuiem in apa rece cam 5-10 minute, ostoarcem bine de apa si o punem intr-o craticioara pe foc, fara a fierbe, amestecand intr-una.
In gelatina topita punem 2 linguri de frisca batuta, omogenizam, apoi o amestecam cu restul de frisca batuta.
       Frisca o amestecam cu crema de branza, apoi o turnam peste blatul ramas, in forma de tort cu margini detasabile.



         Dam la frigider pentru 2 ore.
        Pentru jeleul de zmeura : Terciuim zmeura impreuna cu zahartul pudra, cu ajutorul unui mixer vertical.


        Lasam foile de gelatina in apa rece pentru 5 minute, stoarcem de apa si punem pe foc sa se topeasca; adaugam 50 ml apa dupa ce s-a topit gelatina si o adaugam la zmeura terciuita , amestecand bine.
       Jeleul il turnam peste umplutura de branza si dam la frigider de seara pana dimineata.





       Un tort foarte fin, foarte usor, ideal pentru o zi de vara. Merita incercat. Eu l-am gasit intr-o revista de la Dr.Oetker. Mai am si alte retete acolo, retete pe care sper sa le postez :P
   

joi, 28 iulie 2011

Paste cu sos de rosii si salam






Ingrediente :
200 g paste
1 rosie mare
1 ceapa
1 lg ulei masline
sare
piper
50 g salam
busuioc uscat
50 ml vin alb

Mod de preparare : 
       Fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi le dam printr-un jet de apa rece si le strecuram bine de apa.
       Intr-o tigaie calim putin ceapa taiata marunt, in uleiul de masline, adaugam apoi salamul taiat cubulete si rosia curatata de pielita si taiata cuburi si ea.


        Lasam pe foc 10 minute, adaugam vinul, sarea, piperul si busuiocul uscat.



      Amestecam pastele fierte cu acest sos de rosii si servin sau peste paste punem sosul de rosii.


       Va doresc sa incercati aceste paste cu sos de rosii si salam pentru ca sunt foarte foarte bune si se fac foarte repede.
       Salamul se poate inlocui cu pastrama, sunca presata din piept de pui etc..

sâmbătă, 9 iulie 2011

Pandispan cu caise si biscuiti








Ingrediente :
4 oua
1 cana de zahar
1/2 cana ulei
5 lg faina
1/2 plic praf de copt
20 caise
20 g unt
70 g biscuiti simpli

Mod de preparare :
       Tava (23*31 cm) o ungem cu unt si o tapetam cu biscuitii sfaramati (eu i-am sfaramat cu robotul de bucatarie), apoi asezam jumatati de casie cu miezul in sus; in fiecare jumatate de caisa punem putin unt ; cine doreste prajitura mai dulce poate sa puna pe fiecare caise cate o lingurita de zahar.






       Peste caise turnam blatul : mixam cele 4 oua spuma, adaugam zaharul mixand in continuare, apoi uleiul treptat, iar la sfarsit incorporam faina amestecata cu praful de copt .






       Dam tava la cuptor, la foc potrivit, pana se coace; dupa ce am scos tava , o lasam sa se raceasca , apoi o raturnam pe un platou si o taiem sub ce forma dorim. Eu am ales sa o tai sub forma de romburi.




            Aceasta prajitura se mai poate face cu mere: 6 mere mari le dam pe razatoare , le asezam peste biscuiti; deasupra lor presaram zahar si scortisoara, apoi blatul si dam la cuptor.
            Prajitura este foarte buna, dar se termina foarte repede; nu e "spornica", cum spune mama. :P

vineri, 8 iulie 2011

Paste cu ciuperci si sos alb




Ingrediente :
300 g paste
500 g ciuperci champignons
1 lg ulei masline
1 ceapa mare
1 lgt busuioc uscat
2 lg unt
2 lg faina
200 ml lapte
sare
piper
boia
frunze de patrunjel verde
masline (optional)

marți, 5 iulie 2011

Prajitura cu caise si bezea


Aluat :
100 g unt
2 lg zahar pudra
4 galbenusuri
1 cana lapte
1 plic drojdie granulata
300 g faina
500 g caise
Bezea :
4 albusuri
200 g zahar


Mod de preparare :
       Pentru aluat : mixam untul cu zaharul pudra, adaugam pe rand cate un galbenus de ou, laptele si faina amestecata cu drojdia granule.






       Turnam compozitia in tava (25*35 cm) unsa cu ulei si tapetata cu hartie pentru copt si o lasam sa stea 1 ora.

       Intre timp spalam caisele; dupa ce a trecut 1 ora, scoatem samburii de la caise si le asezam cu miezul in sus, apoi dam tava la cuptor.



       Dupa ce s-a copt prajitura o scoatem din cuptor si turnam deasupra bezeaua.


       Pentru bezea : mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste zaharul; aceasta bezea o turnam peste prajitura coapta si mai dam la cuptor pentru 5 minute.



       Lasam sa se raceasca si taiem cu un cutit trecut prin apa rece.



       Va poftesc sa incercati prajitura pentru ca este suuper super extra buna ! :)

Dovlecel pane


Ingrediente :
4 oua
6 lg faina
un praf sare
1/2 cana lapte
2 dovlecei medii
faina ptr tavalit dovleceii
ulei pentru prajit

Mod de preparare :
      Curatam dovleceii si ii taiem rondele; ii saram si ii lasam intr-un castron pana lasa apa, apa pe care apoi o scurgem.

       Intr-un castron batem 4 oua cu furculita, punem putina sare si faina; dupa ce am omogenizat adaugam si laptele.

        Dovleceii scursi de apa care au lasat-o, ii tavalim prin faina, apoi prin compozitia cu oua si apoi ii asezam in tigaia cu ulei incins pana se prajesc; ii intoarcem ca sa se prajeasca ambele parti .






       Dovleceii pane ii servim langa o portie de cartofi prajiti cu salata de cruditati sau chiar muraturi.


        Pofta buna !

duminică, 3 iulie 2011

Prajitura Londoni




Aluat :
4 galbenusuri
70 g zahar
150 g unt
250 g faina
coaja rasa de la 1 lamaie
marmelada de caise sau piersici
Glazura :
150 g zahar
150 g nuci macinate
1 plic zahar vanilat
4 albusuri

Mod de preparare :
       Pentru aluat : amestecam toate ingredientele bine de tot , intindem aluatul obtinut pe masa de lucru, cu sucitorul si il punem in tava neunsa si fara faina; foaia se poate rupe, dar nu e nici o problema deoarece o asezam frumos in tava (25*35 cm) cu ajutorul mainilor.



       Aluatul din tava il ungem cu marmelada de caise .
       Pentru glazura : mixam albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul si zaharul vanilat, iar la final incorporam nucile macinate . Intindem compozitia peste marmelada din tava.


       Dam la cuptor pentru cca 30 de minute; facem testul cu scobitoarea .Lasam sa se raceasca si apoi taiem felii.





       Sursa : Carmen