duminică, 25 septembrie 2011

Tort cu crema de zahar ars




Crema de zahar ars :
5 lg zahar pentru caramelizat
600 ml lapte
5 oua
5 lg zahar
1 plic zahar vanilat
2 lg rom
1 lgt ness

Blat :
4 oua
4 lg zahar
5 lg faina
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie

Decor :
200 ml smantana pentru frisca 35% grasime (LaDorna)
2 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
bombonele de ciocolata

Mod de preparare :
        In cratita in care vom coace tortul (d=22 cm), punem cele 5 lg de zahar si le caramelizam, apoi rotim cratita de mai multe ori pentru a se lipi caramelul de peretii cratitei, invartim sub jet de apa rece exteriorul  cratitei, de cateva ori.



       Pentru crema : mixam ouale , adaugam laptele caldut in care am dizolvat zaharul si zaharul vanilat si  omogenizam; adaugam rom-ul, ness-ul dizolvat in 1 lg apa fiarta si turnam compozitia peste zaharul caramelizat din cratita.


            Dam cratita la cuptor pentru 20-30 de minute (pana se intareste crema).


          Pentru blat : mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat, pana se topeste zaharul, apoi adaugam esenta de vanilie si faina , amestecand cu o lingura de jos in sus. Turnam compozitia peste crema din cratita si dam la copt, pana se coace si blatul (cam 20 min.).



       Lasam sa se raceasca cratita putin, apoi rasturnam prajitura pe un platou, invers, astfel incat blatul sa fie jos.


         Pentru decor : mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana se intareste frisca (cam 5-6 minute)
         Decoram cu frisca si cu bombonele sau fiecare dupa imaginatia lui :)





     Sursa mea de inspiratie : Naina

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Salata de vinete cu maioneza


Ingrediente :
4 vinete coapte
1 ceapa mica
1 galbenus de ou
1 lgt mustar
ulei
sare

Mod de preparare : 
       Vinetele coapte le tocam marunt, le punem intr-un castron si facem maioneza : amestecam un galbenus cu putina sare si o lingurita de mustar , apoi adaugam treptat ulei, pana obtinem maioneza, pe care o adaugam peste vinetele tocate; punem si ceapa taiata marunt si sare dupa gust; omogenizam si servim cu paine langa o salata de rosii .




       Va doresc pofta buna !

vineri, 16 septembrie 2011

Tort cu mere si vin alb



     Cu aceasta reteta voi participa la concursul " Castiga un set de cutite ceramice elvetiene " organizat pe blogul personal, de catre  Laura Adamache .

Blat :
4 oua
120 g zahar
140 g faina
3 lg ulei
3 lg apa fierbinte

joi, 15 septembrie 2011

Conopida cu smantana la cuptor


Ingrediente :
1 conopida (1,5 kg)
400 ml smantana
2 oua
sare
3 lg unt
4 lg pesmet
piper (optional)

Mod de preparare :
       Spalam conopida, apoi o desfacem buchetele si o punem in oala cu apa clocotita ; adaugam sare si o lasam sa fiarba (atentie sa nu se zdrobeasca).Dupa ce a fiert, o strecuram de apa .


       Luam o cratita sau un vas de yena, o tava etc si o ungem cu 2 lg de unt; presaram 2 lg pesmet si asezam buchetelele de conopida fiarta. Deasupra turnam amestecul de oua batute cu smantana si sare, si lingura de unt ramasa deasupra, apoi presaram cele 2 lg pesmet ramase si dam la cuptor tava.





       Servim cu smantana deasupra si putin piper in cazul meu.
       Sa aveti o zi superba ! :)

marți, 13 septembrie 2011

luni, 5 septembrie 2011

Tarta cu sunca si cascaval


Aluat :
350 g faina
1 plic drojdie uscata
200 ml lapte caldut
sare
3 lg ulei

Umplutura :
2 oua
1 albus
250 ml smantana
1 ceapa (1 legatura ceapa verde sau 1 buc praz)
200 g sunca
100 g cascaval

Uns deasupra :
1 galbenus.

Mod de preparare :
       Pentru aluat :
       Cernem intr-un bol faina si o amestecam cu drojdia uscata.


       Adaugam uleiul, sarea si laptele caldut treptat, amestecand pana incorporam tot laptele, apoi framantam aluatul pana se desprinde de maini.



       Lasam aluatul sa creasca cam 40 de minute.


       2/3 din aluat il intindem pe masa cu faina, il rulam pe sucitor si il asezam in tava. Intepam cu furculita din loc in loc, ca in imagine, inclusiv marginile si turnam umplutura.


       Pentru umplutura : mixam ouale cu albusul, si cu sarea si amestecam cu smantana; taiem cubulete sunca presata si cascavalul (sau il dam pe razatoare), busuiocul spalat si taiat, ceapa taiata si amestecam bine; turnam peste aluatul din tava.




       Marginile le tragem peste umplutura ; ce a ramas din alut il intindem si pe el cu sucitorul, taiem fasii lungi si le asezam deasupra.


       Ungem deasupra aluatul cu galbenusul de ou, cu ajutorul unei pensule. Dam la cuptor pana se rumeneste frumos.

       Lasam sa se raceasca, taiem si servim langa o salata de rosii de exemplu :)


       Sursa : Amalia

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Crema de branza cu boia


Ingrediente :
500 g branza de vaci
250 ml smantana pentru frisca
1 ceapa
4 lgt boia dulce
sare
piper

Mod de preparare :
         Taiem ceapa marunt si o amestecam cu celelalte ingrediente.