duminică, 27 februarie 2011
vineri, 25 februarie 2011
Prajitura Rudy
Foi:
400 g faina,
250 g unt,
150 g zahar,
1 galbenus,
1 plic zahar vanilat,
2 lg cacao
Crema :
750 g branza de vaci,
3 oua,
3 plicuri zahar vanilat,
250 g zahar
Ptr. foi : amestecam faina, praful de copt si cacao, zaharul si pliculetul de zahar vanilat, apoi incorporam galbenusul de ou si untul moale si framantam cu mana pana ce obtinem un aluat gras din care formam 2 bulgari pe care ii invelim in folie alimentara si ii asezam in congelator pana facem crema;
Ptr.crema : intr-un castron mixam albusurile spuma tare cu zaharul si zaharul vanilat apoi il turnam peste branza amestecata bine cu galbenusurile de ou.
Asamblare : bulgar 1 ras pe razatoarea mare-crema de branza-bulgar 2 ras pe razatoarea mare si punem tava (cu dim. 22x30 cm) in cuptor ptr 40-50 minute;facem testul cu scobitoarea.Dupa ce s-a copt presaram zahar pudra cu aroma de vanilie.
delicioasa prajitura !!!
joi, 24 februarie 2011
Cornuri cu gem
Ingrediente :
500 g faina,
250 ml lapte caldut,
1 plic drojdie uscata,
4 lg miere,
25 g unt,
1 ou ptr uns
Dizolvam drojdia in 3 lg lapte caldut, putin zahar si lasam la dospit; intre timp dizolvam mierea si untul in laptele caldut ce a ramas, apoi amestecam cu faina aceste ingrediente si framanatm pana ce obtinem un aluat moale si nelipicios; lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul (eu l-am lasat cam 40 minute).Impartim aluatul in 2 si intindem 2 foi rotunde pe care le taiem cu cutitul sau rozeta in 8 bucati; pe fiecare bucata punem putin gem ( eu am folosit gem de prune si gem de afine) apoi rulam cornurile si le punem in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt; lasam cornurile asezate in tava cam 30 de minute ca sa creasca, apoi le ungem cu un ou batut si le dam la cuptor; dupa ce s-au rumenit frumos le ungem deasupra cu miere.
Delicioase!
S-au terminat foarte repede si nu am ajuns sa fac poza si la sectiune... poate data viitoare :)
sâmbătă, 19 februarie 2011
Prajitura Rigo-Jancsi
Blat :
6 oua
7 lg zahar,
7 lg apa rece,
3 lg cacao,
6 lg faina,
1 plic praf de copt
Sirop :
2 lg zahar,
100 ml apa
Crema :
500 ml smantana pentru frisca,
200 g ciocolate Milka dessert,
200 g ciocolate Milka cu lapte,
2 lg ness
Glazura :
100 g ciocolata cu lapte,
1 lg unt,
2 lg lapte,
bombonele pentru decor
Crema : pe aburi amestecam frisca , ciocolata si ness-ul ( dizolvat in 1-2 lg de apa fierbinte ) si amestecam pana se topeste ciocolata, apoi inca 5 minute la foc mic si punem la rece pentru 3 ore. Scoatem crema de la frigider si o mixam spuma.
Blat : mixam ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul, punem pe rand lingura cu lingura apa si mixam, adaugam faina amestecata cu cacao si praful de copt; turnam compozitia intr-o tava (diametrul = 24x33) unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt; dupa ce scoatem blatul din cuptor il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in 2.
Sirop : topim zaharul pe foc apoi adaugam apa; lasam sa se raceasca.
Asamblare : 1/2 blat-sirop-crema-1/2blat-sirop-glazura
Glazura : punem laptele cu untul pe foc si amestecam pana se topeste untul ,apoi adaugam ciocolata si amestecam pana la omogenizare; lasam putin sa se raceasca si apoi turnam peste blatul de deasupra, iar peste glazura presaram bombonele.
Inspiratie : LauraSava
miercuri, 16 februarie 2011
marți, 15 februarie 2011
luni, 14 februarie 2011
Pancakes cu iaurt
Ingrediente
1 cana faina,
375 g iaurt,
1 ou,
2 lg zahar,
1 lg ulei (unt topit),
1/2 lgt bicarbonat,
1/2 lgt praf de copt,
putina sare.
Amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, zaharul apoi adaugam oul, uleiul, iaurtul.daca compozitia iese prea groasa mai adaugam putin lapte(2-3 lg). Punem cu o lingura mai mare sau cu un polonic mic in tigaia cu ulei incins si le prajim pe ambele parti. Se servesc cu dulceata. Din aceasta compozitie ies cca 12 bucati pancakes.
sursa : amalia
Tort cu crema caramel
Blat :
4 oua,
8 lg zahar,
7 lg faina,
1 lg cacao,
1 lgt praf de copt
Crema :
10 lg zahar,
200 ml lapte,
250 ml frisca,
3 oua,
1 lg faina,
10 g gelatina
Sirop :
100 ml apa,
2 lg zahar,
1 lgt rom
Ptr.blat : Mixam albusurile cu zaharul,apoi adaugam galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt si cacao.
Ptr. crema : zaharul se caramelizeaza intr-o cratita mai mare, apoi adaugam in el laptele fierbinte si amestecam pana se topeste tot zaharul; dam de pe foc; amestecam in alta cratita galbenusurile cu faina iar peste ele adaugam zaharul cu laptele amestecand energic apoi punem pe foc pana se ingroasa;lasam sa se raceasca putin apoi adaugam gelatina hidratata in cateva lg de apa;lasam crema la racit apoi o amestecam cu frisca si albusurile batute spuma;
Asamblare : 1/2blat-sirop-1/2crema-1/2blat-sirop-1/2crema
Sursa : Amalia
Prajitura cu crema de ciocolata
Blat:
6 oua,
150 g zahar,
250 g faina,
3 lg iaurt,
2 lg miere,
50 g unt,
1 praf de copt
Crema:
4 galbenusuri,
300 g zahar pudra,
250 g unt,
1 plic ciocolata calda,
rom dupa gust,
4 lg cacao
Sirop:
1 cana apa,
50 g zahar,
2 lg miere,
rom
Ptr.blat: ouala se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul,adaugam mierea, apoi untul topit, iaurtul, faina amestecata cu praful de copt; se coace in tava 20/30 si se taie in 2.
Ptr.crema: mixam galbenusurile cu zaharul pudra apoi il punem pe aburi pana se ingroasa;se lasa sa se raceasca;untul il mixam pana devine spumos, apoi adaugam plicul de ciocolata calda, cacao si rom dupa gust, apoi crema de oua pe rand ;amestecam pana devine o crema omogena.
Ptr. sirop: amestecam ingredientele pana se topeste zaharul si mierea
Asamblare: 1/2 blat insiropat-crema-1/2 blat insiropat-frisca -ornamente de ciocolata (pudra de cacao).
Tort Dobos
Blat:
10 oua,
400 g zahar,
300 g faina.
Crema:
250 g unt,
50 g zahar pudra,
5 oua,
250 g zahar,
3 lg cacao.
Glazura:
150 g zahar,
50 g unt,
1/2 lgt otet.
Ptr. blat: Mixam albusurile cu zaharul, apoi adaugam galbenusurile, si la urma cu o lingura incorporam faina, amestecand de jos in sus;se coc 12 foi.
Ptr. crema: Mixam ouale cu zaharul si cacao si punem pe aburi, amestecand pana se ingroasa ;untul il mixam cu zaharul pudra si il amestecam cu compozitia de mai sus.
Ptr. glazura: caramelizam zaharul,apoi adaugam untul si amestecam bine de tot pana se topeste untul;la urma punem otetul pentru stralucire.
Asamblare: punem crema pe 11 foi; pe cea de a 12-a foaie punem glazura repede , o intindem uniform ,iar apoi cu un cutit ud portionam cum dorim,apoi asamblam puzzel-ul deasupra pe tort.
Tort cu nuca si ciocolata
Blat 1 :
5 oua,
300 g zahar,
10 lg apa,
100 g nuca macinata,
200 g faina,
1 plic praf de copt
Blat 2 :
6 albusuri,
6 lg zahar,
120 g nuca macinata,
1 lg si jumatate de faina,
putina sare
Sirop :
2 lg zahar,
150 ml apa,
1 lgt esenta rom
Crema :
6 galbenusuri,
6 lg zahar,
350 ml lapte,
2 lg cacao,
250 g unt ( rama ),
2 lg faina ( amidon alimentar ),
esenta de rom,
50 g ciocolata rasa
Decor :
500 ml frisca
Ptr.blat 1 : Mixam albusurile cu zaharul spuma tare, apoi adaugam apa, galbenusurile, iar la urma faina amestecata cu praful de copt si nucile macinate.Punem blatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 15-20 minute.Se taie in 2 parti si se insiropeaza.
Ptr.blat 2 : Batem albusurile spuma tareapoi adaugam zaharul si mixamin continuare , adaugam faina amestecata cu putina sare si cu nucile macinate.
Ptr.sirop : punem la fiert apa cu zaharul;luam de pe foc si punem esenta de rom.
Ptr.crema : Amestecam galbenusurile cu zaharul, cacao, faina si laptele si le punem pe foc amestecand continuu pana devine ca o budinca;luam de pe foc si lasam sa se raceasca;separat mixam untul moale la temperatura camerei si in el punem cate o lingura din crema de mai sus ;amestecam bine de tot apoi adaugam rom-ul si ciocolata rasa(eu am taiat bucatele milka dessert).
Ptr.decor : eu am pus o glazura de ciocolata : 150 g ciocolata, 3 lg lapte, 1 lg unt se topesc pe baie de aburi.
Sursa : Amalia
Paste cu sunca
Ingrediente :
200 g macaroane
150 g sunca Praga
100 g mazare
100 g porumb din conserva
2 galbenusuri
50 g smantana
sare
piper
mustar
zeama de lamaie
Punem macaroanele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj;dupa ce s-au fiert le dam sub jet de apa rece.
Fierbem si mazarea in apa cu putina sare.
Intre timp, facem maioneza : cele 2 galbenusuri le amestecam cu 1 lgt mustar si psare dupa gust si ulei;la sfarsit adaugam putin piper, smantana si zeama de lamaie dupa gust.
Taiem sunca patratele mici.
In maioneza obtinuta adaugam sunca, porumbul si mazarea.
Cine doreste mai putina maioneza poate face dintr-un singur galbenus.
200 g macaroane
150 g sunca Praga
100 g mazare
100 g porumb din conserva
2 galbenusuri
50 g smantana
sare
piper
mustar
zeama de lamaie
Punem macaroanele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj;dupa ce s-au fiert le dam sub jet de apa rece.
Fierbem si mazarea in apa cu putina sare.
Intre timp, facem maioneza : cele 2 galbenusuri le amestecam cu 1 lgt mustar si psare dupa gust si ulei;la sfarsit adaugam putin piper, smantana si zeama de lamaie dupa gust.
Taiem sunca patratele mici.
In maioneza obtinuta adaugam sunca, porumbul si mazarea.
Cine doreste mai putina maioneza poate face dintr-un singur galbenus.
Branzoaice
Aluat :
- 1 kg faina
- 2 oua
- 50 g drojdie proaspata (sau 2 plicuri drojdie uscata Dr.Oetker)
- 250 ml lapte
- 150 g unt topit si racit
- 5 lg zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 100 ml apa calduta
- 1/2 kg branza de vaci,
- 2 oua,
- zahar dupa gust,
- 2 plicuri zahar vanilat,
- coaja rasa de lamaie
Ptr. aluat : se amesteca ingredientele; framantam aluatul ce s-a format (daca este nevoie mai adaugam putina apa calduta) pana se desprinde de pe peretii vasului ( cam 10 minute ), apoi lasam la crescut 40 minute .
Dupa ce a dospit aluatul, il impartim in 2 si intindem pe masa cu faina fiecare parte in grosime de 1 cm, apoi punem umplutura si formam pachetele sau o impletitura astfel: o parte dreptunghiulara de alut il crestam de ambele parti - pe lungime - punem in mijloc umplutura si incepe sa impletim ,trecand dintr-o parte in cealalta marginile crestate; la final se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Dupa ce a dospit aluatul, il impartim in 2 si intindem pe masa cu faina fiecare parte in grosime de 1 cm, apoi punem umplutura si formam pachetele sau o impletitura astfel: o parte dreptunghiulara de alut il crestam de ambele parti - pe lungime - punem in mijloc umplutura si incepe sa impletim ,trecand dintr-o parte in cealalta marginile crestate; la final se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Le lasam sa mai stea 10 minute in tava, apoi le ungem cu un amestec format din galbenus de ou cu putin lapte si dam tava la cuptor.
Ptr. umplutura : se amesteca toate ingredientele.
Branzoaicele se servesc pudrate cu zahar sau simple.
Pofta buna pentru ca sunt absolut delicioase ! :P
Sursa mea : Amalia .