duminică, 26 august 2012
Tort de mere cu crema de zahar ars
Caramel :
9 lg zahar
6 mere
2 lg zahar
50 g unt moale
Citeste mai mult ... >>>
Crema de zahar ars :
6 oua
6 lg zahar
600 ml lapte
esenta de vanilie (sau 2 plicuri zahar vanilat)
Blat :
3 oua
3 lg zahar
4 lg faina
Decor :
200 ml frisca lichida
bilute de cacao
Mod de preparare :
Caramel: intr-o cratita (d=24 cm) topim cele 9 lg de zahar, apoi intindem caramelul obtinut pe peretii cratitei.
Curatam merele, le taiem in jumatate si scoatem semintele. Le asezam peste caramelul din cratita, cu scobitura in sus, presaram cele 2 linguri de zahar peste ele si cate o bucatica de unt in fiecare jumatate. Dam la cuptor pentru 10-15 minute. (etapa peste care eu am sarit... ) ca sa se inmoaie merele.
Crema de zahar ars :
Batem cu mixerul ouale cu zaharul pana se albesc, apoi adaugam laptele si esenta de vanilie .
Turnam peste merele coapte din cratita si dam la cuptor pentru 30 de minute. Intre timp, pregatim blatul.
Blat :
Mixam 3 albusuri spuma, adaugam zaharul, mixand mai departe pana se topeste tot zaharul, adaugam galbenusurile pe rand, iar la final faina, amestecand cu o lingura .
Blatul il intindem peste crema de zahar ars scoasa de la cuptor si dam din nou la cuptor pentru 15 minute.
Lasam tortul sa se raceasca in cratita , apoi il rasturnam invers pe un platou si dam la frigider pentru cateva ore sau de seara pana dimineata, timp in care siropul de zahar ars va insiropa blatul.
Decor : batem frica spuma tare si acoperim tortul cu ea si cu bilute de cacao.
Un tort usor si delicios ! :)
Reteta am gasit-o in carticica "Practic in bucatarie", editie speciala "Torturi cu ciocolata, frisca, fructe, specialitati" cu mici modificari.
wow..............bunaciune de bunaciune.
RăspundețiȘtergereZi frumoasa!
Ador acest tort.!!!
RăspundețiȘtergereArata foarte,foarte apetisant.Pup!
RăspundețiȘtergereDelicios tortul asta, mama mi-l facea frecvent pe vremea cand eu nu gatea inca )
RăspundețiȘtergereo bunatate, ce mai!
RăspundețiȘtergere