luni, 11 martie 2013

Tort cu miere si praline


Blat :
3 oua
100 g miere lichida
130 g unt topit
5 lg lapte
200 g faina
1 plic praf de copt
un praf de sare
1/2 lgt ghimbir macinat
1 lgt scortisoara

Citeste mai mult  ... >>>

Crema :
400 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
100 g praline
1 plic gelatina granulata (10 g)
4 lg cu varf zahar pudra (sau 2 lg cu varf zahar pudra pentru frisca lichida)

Decor :
50 g ciocolata neagra
1 lg miere
20 g unt

Mod de preparare :
      Blat : mixam ouale cu mierea lichida, adaugam untul topit si racit, laptele, iar la final ingredientele uscate : faina amestecata cu praful de copr, praful de sare, scortisoara si ghimbirul.




       Compozitia o turnam intr-o forma de tort (d=24 cm) si o dam la cuptor pana devine aurie deasupra.



       Dupa ce blatul s-a racit, decupam cu ajutorul unui cutit bine ascutit, partea de deasupra, iar cu ajutorul unei linguri scobim miezul blatului. " Capacul " decupat si miezul le sfaramam intre degetele de la maini, intr-un castron.


       Crema : mixam smantana pentru frisca spuma tare, adaugam apoi zaharul pudra, iar la final gelatina hidratata in 50 ml apa rce si apoi topita pe foc mic, fara a o da in clocot.
       In gelatina topita adaugam 2 lg din frisca batuta spuma , apoi o amestecam cu restul de frisca. Incorporam pralinele taiate bucati.
       Cine foloseste smantana pentru frisca adauga 4 lg zahar pudra , iar pentru frisca lichida 2 lg zahar pudra.




       Cu aceasta crema umplem tortul, punand cat mai multa crema in interior, si apoi modelam , pentru a obtine o movila.


       Sub tort asezam fasii de hartie, pentru a nu se murdari platoul.     
Peste crema presaram blatul sfaramat, iar cu ajutorul mainilor presam putin.


       Decor : ingredientele le punem intr-o craticioara, pe foc mic, amestecand pana se omogenizeaza.


       Cu o lingura facem linii peste tort. (eu am pus mai multa glazura, chiar am vrut sa-l invelesc in ciocolata...) Eventual cine doreste poate sa il decoreze si cu linii de ciocolata alba.


       Dam torul la rece pentru minim 4 ore sau de seara pana dimineata.





Pofta buna ! :)

3 comentarii:

  1. Buna Mirela. Te invit la concursul de gatit pentru prieteni, inspirat de retetele din anii '20 ale strabunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter si de "Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate". Mai multe amanunte gasesti la mine pe blog http://brindusascheaua.blogspot.ro/2013/03/concurs-de-gatit-pentru-prieteni-Humanitas.html

    O pimavara frumoasa sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere