joi, 8 martie 2012

Mucenici moldovenesti 2 de post



Sfintii 40 de Mucenici


Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.
Martirajul celor 40 de soldati crestini - Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie - semnifica daruirea totala fata de Hristos.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

Patruzeci sau patruzeci si patru?

Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.

Mucenici

Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.




Aluat :
500 g faina
100 g margarina topita
100 g zahar
200 ml apa calduta
25 g drojdie proaspata
1/2 lgt rasa de , maia-uasare
coaja rasa de la 1 lamaie

Uns deasupra :
4 lg miere topita
150 g nuci macinate
1 lgt scortisoara

Citeste mai mult ... >>>


Mod de preparare :
Aluat
       Pregatim maia-ua astfel : amestecam drojdia proaspata cu 1 lg de zahar pana se lichefiaza. apoi adaugam putina apa calduta. Lasam sa dospeasca 10 minute.
       Intr-un castron cernem faina, si adaugam sarea, zaharul, coaja rasa de lamaie, maia-ua, margarina topita si calduta, apa calduta treptat. Framantam bine , apoi lasam la crescut 1 ora.







       Aluatul il rasturnam pe masa de lucru , il facem sul si il taiem in mai multe bucati.


       Fiecare bucata o rulam , o taiem in 2 si facem cifra 8, ca in imaginile de mai jos sau facem modelul de la muceniii moldovenesti de anul trecut.



        Asezam mucenicii in tava , ii mai lasam 20 de minute la crescut, apoi ii dam la cuptor pentru 25-30 de minute. Mie mi-au iesit 23 bucati de mucenici. Cine doreste poate face mucenicii mai mari si atunci ocupa fix o tava.


       Dupa ce s-au copt, asa fierbinti ii ungem cu miere topita fierbinte si presaram deasupra nuca macinata amestecata cu scortisoara.




       Absolut deliciosi . :)


6 comentarii: