vineri, 17 februarie 2012

Tarta cu lamaie si bezea (Lemon meringue pie)




Crusta :
260 g faina
1/2 lgt sare
110 g unt rece
  60 ml apa foarte rece


Citeste mai mult ... >>>


Crema :
200 g zahar
  60 g amidon alimentar
  14 g coaja rasa de lamaie
    4 galbenusuri
  70 ml suc stors de lamaie
320 ml apa rece

Bezea :
4 albusuri
8 lg zahar
2 lg suc stors de lamaie


Mod de preparare :
       Crusta : Amestecam untul cu faina si sarea, ca si cum ne-am freca palmele; trebuie sa fie sfaramicios aluatul.  Adaugam apa la final si framantam pana formam o bila, pe care o invelim intr-o folie alimentara si o dam la frigider pentru 30 de minute.


        Dupa ce au trecut cele 30 de minute, intindem o foaie din acest aluat, pe o hartie de copt. Forma de tarta are d=23 cm , iar marginile 5 cm. Aceasta inseamna ca trebuie sa intindem un aluat rotund cu diametrul de 28 cm.
       Asezam forma de tarta deasupra si rasturnam invers, astfel incat aluatul sa ajunga in forma de tarta si apoi o asezam frumos.



       Cu coada unei linguri de lemn asezam aluatul dupa forma tavii, fara sa apasam prea tare, sa nu gaurim aluatul. Marginile de sus, se pot lua jos trecand cu sucitorul peste  sau cu ajutorul unui cutit.
       Intepam aluatul cu o furculita din loc in loc.

        Peste aluatul de crusta asezam o hartie de copt in care asezam fasole uscata si dam la cuptor pentru 15 minute.


             Dupa ce scoatem tarta din cuptor, luam hartia cu fasolea jos si dam din nou tarta la cuptor pana se rumeneste frumos.


              Crema : amestecam zaharul cu amidonul, adaugam coaja rasa de lamaie, galbenusurile pe rand, cate unul, apoi sucul de lamaie si apa rece.




       Punem craticioara cu fund dublu pe foc mic si amestecam pana se ingroasa crema. Din acest moment o mai lasam pe foc exact 1 minut, apoi o dam deoparte si o lasam sa se raceasca.


       In crusta turnam crema de lamaie.
       Bezea : mixam albusurile spuma tare cu zaharul, apoi adaugam sucul de lamaie si intindem bezeaua peste crema.




       Cu lingura intindem bezeaua, dar fara sa-i faceti tepi, deoarece tepii se prajesc  si dam la cuptor pana ce bezeau devine maro deschis (10 minute). Eu cred ca am lasat-o cam putin in cuptor. Mi-a fost frica sa nu se arda tepii :)). Data viitoate cand refac reteta, o fac fara tepi si va fi perfecta !


     Se da la rece cateva ore, apoi se poate servi. Suuuper buna tarta aceasta " Lemon meringue pie " !


 Sursa mea : Amalia .

4 comentarii:

  1. Abia astept sa vina vara sa incerc si eu aceasta tarta. E tare luminoasa si cred ca si foarte racoritoare.
    Merci ca m-ai inclus in blogroll-ul tau. <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Super tarta! si cu tepi arata foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere