miercuri, 29 august 2012

Geantak (Placinta tatareasca cu carne )






Aluat :
1 kg faina
1/2 lgt sare
600 ml apa calduta (sau 3 cesti iaurt)
25 g drojdie proaspata
1 lgt zahar
5 lg ulei

Citeste mai mult ... >>>


Umplutura :
1 kg carne vita (sau pui)
4 cepe
sare
piper
cimbru
menta
4 lg apa

Deasupra :
1 ou
1 cana smantana
sare

unt
ulei

Mod de preparare :
       Aluat :
Pregatim maia : drojdia o amestecam cu 1 lgt zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam apa calduta si faina. Lasam la dospit cca 10 minute.
Cernem faina intr-un castron, adaugam sarea, maia, uleiul si apa calduta. Framantam un aluat ca de paine. Lasam la dospit pentru cca 20-30 de minute.
Intre timp pregatim umplutura.

 




       Umplutura : amestecam intr-un bol carnea macinata, ceapa tocata marunt, sarea, piperul, cimbrul, menta si apa.  Apa face ca umplutura sa fie pufoasa, avand rol de liant. Dam la frigider pana dospeste aluatul.


       Dupa ce aluatul a crescut (si-a dublat volumul) il impartim in 2 si rulam 2 suluri, pe care le taiem in 8 bucati fiecare. in total vom avea 16 bucati.  Carnea o impartim si pe ea in 16 parti egale.

 



       Fiecare bucatica de aluat o intindem cu sucitorul, asezam carnea pe jumatate din aluat si acoperim cu cealalat jumatate, presand marginile.

 

       Separat punem ulei intr-un castronel.
       Fiecare "portofel " il trecem prin baie de ulei (punem ulei intr-un castronel si tavalim pe ambele parti "portofelele cu carne" )si il asezam intr-o forma rotunda (d=30 cm ). Eu am folosit o forma cu d=28 cm si a fost cam mica...
      Ideal cred ca este jumatate de portie asezata intr-o forma cu d=25 cm.
      Continuam cu fiecare bucatica la fel.

 



       Deasupra ungem cu 1 ou batutu amestecat cu putina sare si smantana.



       Lasam sa stea 15 minute, apoi dam la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
       La sfarsit, dupa ce scoatem placinta cu carne din cuptor o ungem pe deasupra cu putin unt sau margarina.


       Acoperim cu un prosop si lasam cateva ore sa se raceasca, apoi putem taia si servi.



Geantak este o placinta cu carne (de vita sau pui... eu am ales pui de data aceasta) tatareasca.
Super buna .
Pofta buna sa aveti ! :)

13 comentarii:

  1. Este vorba de un kg de carne ,ca nu pote fi vorba de o lingura de carne ,asta clar .....

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow ..cum arata...super! Originala si cum se prepara. Pusa pe lista..si cum am timp mai mult..trebuie facuta.
    o zi buna..pa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai de mine cum arata! Senzational! Se vede cat de moale este aluatul!

    RăspundețiȘtergere
  4. m-a atras numele placintei...dar vad ca si rezultatul e pe masura!

    RăspundețiȘtergere
  5. o dumnezeule, arata demenyial, imi plac mult de tot retetele tale!

    RăspundețiȘtergere
  6. simona: vreau sa spun ca arata superb !!! vreau sa fac si eu si nu inteleg cum anume treci prin baie de ulei?ulei incins? multumesc !!! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Simona : le tavalim prin ulei asezat intr-un castronel :)
    Incearca sa faci jumatate de portie intr-o forma cu d=25 cm.
    Eu am facut o portie mare deoarece am fost mai multe persoane...

    RăspundețiȘtergere
  8. E foarte tare reteta!Am sa o incerc si eu:-)
    Imi place si blogul!
    Seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  9. simona: tocmi am bagat placinta la cuptor,asteptam cu nerabdare sa vedem cum e !ms de idee:*

    RăspundețiȘtergere