duminică, 23 septembrie 2012

Tort caramel cu visine si ciocolata





Blat :
6 oua
6 lg zahar
2 lg faina
2 lg amidon alimentar
2 lg cacao
un praf de sare
1 plic praf de copt

Citeste mai mult ... >>>


Crema :
7 lg zahar
300 ml lapte
1 lg amidon alimentar
esenta de vanilie
1 plic gelatina granulata
100 ml suc de visine din compot
100 g ciocolata neagra sau cu lapte
300 g visine stoarse din compot
200 ml frisca lichida
  
Sirop :
200 ml apa
5 lg zahar
rom 

Glazura :
100 g ciocolata
1 lg unt
50 ml frisca lichida

Decor :
150 ml frisca
1 lg cacao
1/2 plic praf intaritor pentru frisca

Mod de preparare :
       Blat : mixam spuma albusurile cu zaharul, adaugam apoi galbenusurile pe rand, iar la final faina amestecata cu praful de copt, amidonul si praful de cacao. Turnam compozitia intr-o forma rotunda de tort (d=28 cm), tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor . Facem testul cu scobitoarea.

 





       Lasam sa se raceasca in forma, apoi o scoatem si o taiem in 2.

       Crema :lingura de amidon o amestecam cu putin lapte rece. Intr-o craticioara caramelizam cele 7 lg de zahar, apoi adaugam peste laptele fierbinte, amestecand , iar peste adaugam amidonul dizolvat in laptele rece. Lasam pe foc mic pana se ingroasa crema, amestecand mereu. Luam de pe foc si cu ajutorul mixerului, pus pe o viteza medie, mixam cam 5-8 minute, adica pana obtinem o crema caramel. Lasam sa se raceasca. Adaugam esenta de vanilie.

 

       Gelatina o hidratam in 100 ml suc din compot de visine, apoi o topim pe foc mic, fara a o fierbe, deoarece isi pierde proprietatile. Lasam sa se racoreasca, apoi o adaugam peste crema caramel racita. Adaugam si ciocolata taiata bucatele mici, iar la final frisca batuta spuma .Omogenizam cu ajutorul unei linguri.
      




        Sirop : intr-o craticioara punem apa cu zaharul, amestecand din cand in cand pana se topeste zaharul. Lasam pe foc mic sa fiarba cam 10 minute. Luam deoparte si adaugam 2 lg rom (sau mai mult). Cu acest sirop stropim cele 2 blaturi de cacao.
       Asamblare : asezam 1/2 blat insiropat, deasupra punem crema. Peste crema asezam visinele stoarse din compot - 1/2 blat insiropat - glazura - decor.

 

       Glazura : ciocolata, untul si frisca le topim pe aburi, lasam sa se racoreasca putin, apoi intindem deasupra.
       Dam la rece pentru minim 3 ore sau de seara pana dimineata, apoi putem servi. Taiem cu un cutit trecut prin apa fierbinte.






      Spor la gatit ! :)
Un tort usor amarui si racoros.
      

14 comentarii:

  1. Un desert nemaipomenit!O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb tort! Imi mult plac si aromele folosite. Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmm, ce deliciu ai facut!!!Yummy!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeule , asta e combinatia fatala !!!! <3<3

    RăspundețiȘtergere
  5. buna mirela,
    imi place foarte mult tortul acesta (la fel ca multe alte retete de pe acest blog) si vreau sa-l fac dar nu am gasit in reteta cata frisca se pune in crema...ai putea sa-mi spui te rog ce cantitate de frisca se pune in crema?
    iti multumesc anticipat,
    isabela

    RăspundețiȘtergere
  6. iti multumesc foarte mult,am facut deja blatul,maine e randul cremei.
    va iesi o nebunie de tort :)
    isabela

    RăspundețiȘtergere