sâmbătă, 14 septembrie 2013

Tort cu caramel si ciocolata



Blat vanilie si cacao :
225 g unt (82% grasime)
200 g zahar
80 g migdale macinate
180 g faina
1 lgt praf de copt
3 oua
150 g iaurt
1 lgt esenta de vanilie
3 lg cu varf cacao neagra

Blat caramel si caramel-cacao :
225 g unt (82% grasime)
150 g zahar de melasa
50 g zahar brun
80 g migdale macinate
180 g faina
1 lgt praf de copt
3 oua
150 g iaurt
1 lgt esenta de vanilie
1 lgt cacao

Crema caramel :
150 g miere
150 g zahar
150 ml smantana (20% grasime)
30 g unt
1 lg amidon de porumb
100 ml lapte

Glazura :
160 g ciocolata neagra (75% cacao)
250 g mascarpone

Mod de preparare :
       Blat vanilie si cacao : intr-un castron amestecam gaina, praful de copt si migdalele macinate.
Separat, in alt caston mixam untul moale de la temperatura camerei impreuna cu zaharul, apoi adaugam cate un ou pe rand, mixand mereu, apoi esenta de vanilie (am folosit Finess de la Dr.Oetker- 1 pliculet).



       Peste compozitia obtinuta, adaugam o parte din fainuri, amestecam putin, apoi o parte din iaurt si repatam pana omogenizam toate ingredientele.



       Compozitia obtinuta o impartim in 2. O parte ramane de vanilie, iar o parte o amestecam cu cele 3 lg de cacao.     

       Coacem cele 2 compozitii, separat, intr-o forma rotunda (d=22 cm) tapetata cu hartie de copt.




        Blat caramel si caramel-cacao : procedam intocmai ca la cele 2 blaturi de mai sus: faina o amestecam cu praful de copt si migdalele macinate.
       Untul il mixam cu zaharul de melasa si zaharul brun,cateva minute, apoi adaugam cate un ou treptat si  esenta de vanilie. Peste incorporam o parte din fainuri, amestecam usor de cateva ori, apoi o parte din iaurt si repetam pana omogenizam. Din nou compozitia o impartim in 2. O parte ramane caramel , iar o parte o amestecam cu 1 lgt cacao. Coacem din nou , separat 2 blaturi, in aceeasi forma rotunda, tapetata cu hartie de copt.







       Coacem blatul de caramel, apoi pe cel de caramel-cacao.





      Crema caramel : intr-o craticioara amestecam miera, zaharul, untul si smantana . Punem pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana ce crema se inchide la culoare si are gust de caramel(eu am tinut pe foc circa 45 minute). Luam de pe foc si adaugam in fir subtire, amidonul amestecat cu laptele rece. Punem din nou pe foc(15 minute), pana ce crema se ingroasa putin. Lasam sa se raceasca , timp in care caramelul se mai intareste .

       Glazura : intr-o craticioara amestecam ciocolata bucatele impreuna cu 1,5 lg mascarpone. Amestecam pana se topeste ciocolata. Luam de pe foc, si amestecam cu restul de mascarpone.


   
   Asamblare : blat de vanilie-1/3caramel-blat caramel-1/3caramel-blat caramel cacao-1/3caramel-blat cacao.
       Imbracam tortul in glazura si lasam la rece.








       Delicios , cu gust pronuntat de caramel si ciocolata ! Spor la incercat reteta ! :)


Sursa mea : http://www.retetedesuflet.ro/tort-cu-blat-de-iaurt-crema-de-caramel-si-ciocolata-cake-with-yogurt-and-caramel-filling/

6 comentarii:

  1. Arata fantastic!
    Mi se pare si mai interesant decat clasicul 3 chocolats!
    Felicitari din toata inima pentru minunatia asta dulce-caramel!
    Salutari de la o pofticioasa! (^o^)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata grozav!
    Dar eu am vazut zilele trecute o alta prajiturica tare tare tentanta la tine <3
    Un sfarsit de saptamana frumos si linistit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo Mirela. Este un tort foarte reusit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Este super, super tentant! Doar bunatati gasesc aici la tine!

    RăspundețiȘtergere