luni, 11 aprilie 2011

Scovergi cu cartofi


Aluat :
500 g faina
300 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata (7 g) sau 25 g drojdie proaspata
2 lgt sare
1 lgt zahar
Umplutura :
700 g cartofi
5 lg ulei
sare
piper

Mod de preparare :
     Intr-un castron  amestecam faina cu drojdia uscata.


     Adaugam sarea, zaharul si apa calduta treptat, framantand bine pana ce obtinem un aluat ce se desprinde de maini.



     Lasam la dospit 1 ora, timp in care isi dubleaza volumul.


       Pentru umplutura : curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete, apoi ii punem in apa la fiert; dupa ce au fiert ii strecuram si ii pasam cu furculita sau cu presa de cartofi; punem pe rand cate o lingura de ulei si amestecam pana la omogenizare; la sfarsit adaugam sarea si piperul dupa gust.


        Aluatul crescut il impartim in 2; fiecare bucata la randul ei o impartim in 2 si fiecare bucata obtinuta o mai impartim in 4 ; intindem fiecare bucatica de aluat cu sucitorul pe masa cu faina, apoi pe jumatate din ea punem cate 1 lingura sau 2 din umplutura; aducem partea de aluat peste cea cu umplura si marginile le apasam cu degetele ca sa se lipeasca si le prajim in ulei incins bine (cam 1 cm de ulei sa fie in tigaie )




       Cand le scoatem din tigaie trebuie sa le asezam pe un prosop de hartie ca sa se absoarba surplusul de ulei.
     

       Imediat ce le-am scos din tigaie sunt crocante, dar dupa ce stau putin se inmoaie si sunt super bune, langa un mujdei de usturoi sau chiar usturoi verde sau unse cu smantana si presarate cu cascaval ras sau fiecare cu ce mai doreste :)

Pentru mujdeiul de usturoi : 7 catei de usturoi, 4 lg ulei, sare si piper dupa gust, 2 lg apa, 1 lgt boia (optional).
         Cateii de usturoi se curata si se dau prin presa de usturoi; adaugam pe rand cate o lingura de ulei si amestecam foarte bine; la sfarsit punem sarea, piperul si apa si omogenizam bine.
          Pofta buna ! :)

Un comentariu: