duminică, 26 august 2012

Tort de mere cu crema de zahar ars






Caramel :
9 lg zahar

6 mere
2 lg zahar
50 g unt moale

Citeste mai mult ... >>>


Crema de zahar ars :
6 oua
6 lg zahar
600 ml lapte
esenta de vanilie (sau 2 plicuri zahar vanilat)

Blat :
3 oua
3 lg zahar
4 lg faina

Decor :
200 ml frisca lichida
bilute de cacao

Mod de preparare :
       Caramel: intr-o cratita (d=24 cm) topim cele 9 lg de zahar, apoi intindem caramelul obtinut pe peretii cratitei.







            Curatam merele, le taiem in jumatate si scoatem semintele. Le asezam peste caramelul din cratita, cu scobitura in sus, presaram cele 2 linguri de zahar peste ele si cate o bucatica de unt in fiecare jumatate. Dam la cuptor pentru 10-15 minute. (etapa peste care eu am sarit... ) ca sa se inmoaie merele.



       Crema de zahar ars :
       Batem cu mixerul ouale cu zaharul pana se albesc, apoi adaugam laptele si esenta de vanilie .
Turnam peste merele coapte din cratita si dam la cuptor pentru 30 de minute. Intre timp, pregatim blatul.



        Blat : 
       Mixam 3 albusuri spuma, adaugam zaharul, mixand mai departe pana se topeste tot zaharul, adaugam galbenusurile pe rand, iar la final faina, amestecand cu o lingura .


        Blatul il intindem peste crema de zahar ars scoasa de la cuptor si dam din nou la cuptor pentru 15 minute.



       Lasam tortul sa se raceasca in cratita , apoi il rasturnam invers pe un platou si dam la frigider pentru cateva ore sau de seara pana dimineata, timp in care siropul de zahar ars va insiropa blatul.


       Decor : batem frica spuma tare si acoperim tortul cu ea si cu bilute de cacao.


       Un tort usor si delicios ! :)

Reteta am gasit-o in carticica "Practic in bucatarie", editie speciala "Torturi cu ciocolata, frisca, fructe, specialitati"  cu mici modificari.




5 comentarii: