joi, 25 octombrie 2012

Tarta Tatin




Despre aceasta reteta : 

     "  La inceputul sec. al XX-lea surorile Tatin aveau un hotel si un restaurant in Lamotte-Beuvron. Intr-o zi aglomerata, una dintre surori a realizat in ultima clipa ca nu aveau desert. In graba a decis sa faca o placinta cu mere. A acoperit repede o tava unsa cu zahar si mere si le-a copt. Dandu-si seama ca uitase aluatul, a acoperit merele cu aluat de placinte ! Inainte de a o servi a intors placinta pe o farfurie de desert pentru a servi clientul. Sclipire de geniu ! Merele aveau un gust unic. 
       Revenit dupa o sedere in Sologne, un bucatar de la Maxim's a inclus in meniu tarta pe care domnisoara Tatin o crease. Recunoasterea internationala a primit-o din partea lui Curnovsky, un degustator rafinat. "       (1.000 de retete - Deserturi)





Citeste mai mult ... >>>


Ingrediente :
1 kg mere
 zeama de la 1/2 lamaie

200 g zahar
160 g unt
esenta de vanilie

4 lg zahar pudra

1 lg scortisoara

400 g aluat foietaj

Mod de preparare :
       Curatam merele de coaja, le taiem in 4 si scoatem semintele. Peste mere stoarcem zeama de la 1/2 lamaie.


       Caramelizam zaharul, apoi adaugam untul si esenta de vanilie. Amestecam bine. Acest caramel il turnam in forma de tarta (d=26 cm).


       Peste caramelul din forma de tarta asezam merele taiate, cu scobitura in sus. Presaram zaharul pudra si praful de scortisoara, apoi dam la cuptor pentru 30-35 de minute.

 

       Dupa ce au trecut cele 35 de minute, scoatem din cuptor merele, asezam deasupra lor aluatul frantuzesc (intepam din loc in loc cu furculita, pentru a nu se umfla) si dam din nou la cuptor pana se rumeneste aluatul. (circa 15-20 minute). Dupa ce scoatem tava din cuptor, o lasam sa se racoreasca cam putin (10-15 minute), o rasturnam invers pe un platou. Lasam sa se raceasca si putem servi.

 

              Din pacate nu am poza cu tarta intreaga coapta si rasturnata invers, deoarece am lipsit de acasa si sotiorul meu a reusit sa taie tarta...si sa o pape :D

 
 
 

      Pofta buna ! Este un deliciu ! :)


4 comentarii:

  1. Aluatul frantuzesc este cel folosit la foile de cremes?

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi am tot vazut si auzit de acest tarte tatin, inca n-am apucat sa incerc...arata f apetisant!
    Weekend placut, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim : foile de cremes sunt diferite de foile de foietaj.

    RăspundețiȘtergere