duminică, 25 septembrie 2011

Tort cu crema de zahar ars




Crema de zahar ars :
5 lg zahar pentru caramelizat
600 ml lapte
5 oua
5 lg zahar
1 plic zahar vanilat
2 lg rom
1 lgt ness

Blat :
4 oua
4 lg zahar
5 lg faina
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie

Decor :
200 ml smantana pentru frisca 35% grasime (LaDorna)
2 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
bombonele de ciocolata

Mod de preparare :
        In cratita in care vom coace tortul (d=22 cm), punem cele 5 lg de zahar si le caramelizam, apoi rotim cratita de mai multe ori pentru a se lipi caramelul de peretii cratitei, invartim sub jet de apa rece exteriorul  cratitei, de cateva ori.



       Pentru crema : mixam ouale , adaugam laptele caldut in care am dizolvat zaharul si zaharul vanilat si  omogenizam; adaugam rom-ul, ness-ul dizolvat in 1 lg apa fiarta si turnam compozitia peste zaharul caramelizat din cratita.


            Dam cratita la cuptor pentru 20-30 de minute (pana se intareste crema).


          Pentru blat : mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat, pana se topeste zaharul, apoi adaugam esenta de vanilie si faina , amestecand cu o lingura de jos in sus. Turnam compozitia peste crema din cratita si dam la copt, pana se coace si blatul (cam 20 min.).



       Lasam sa se raceasca cratita putin, apoi rasturnam prajitura pe un platou, invers, astfel incat blatul sa fie jos.


         Pentru decor : mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana se intareste frisca (cam 5-6 minute)
         Decoram cu frisca si cu bombonele sau fiecare dupa imaginatia lui :)





     Sursa mea de inspiratie : Naina

5 comentarii:

  1. Aolio si vai de mine cum arataaaaa!!! Musai trebuie sa-l incerc, mai ales ca-mi place de mor crema de zahar ars :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce buun! Nu am mai mancat de mult crema de zahar ars! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am facut in octombrie, de ziua lui Miru. Foarte bun! Iulia

    RăspundețiȘtergere