vineri, 16 septembrie 2011

Tort cu mere si vin alb



     Cu aceasta reteta voi participa la concursul " Castiga un set de cutite ceramice elvetiene " organizat pe blogul personal, de catre  Laura Adamache .

Blat :
4 oua
120 g zahar
140 g faina
3 lg ulei
3 lg apa fierbinte

Citeste mai mult ... >>>


Crema 1 :
1 kg mere
100 g zahar
5 lg zeama de lamaie
2 plicuri zahar vanilat
1 plic gelatina granulata (10 g)

Crema 2 :
1 plic budinca de vanilie
470 ml lapte
4 lg zahar
1 plic zahar vanilat Bourbon

Glazura :
2 mere
250 ml vin alb
3 lg zahar
1 lgt scortisoara
1 lg zeama de lamaie
1 plic gelatina transparenta (tort gelee Dr.Oetker)

Mod de preparare :
       Pentru blat : mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam uleiul cate 1 lg pe rand, apoi apa fierbinte la fel ; la final adaugam faina, turnam compozitia in tava rotunda de tort (d=25 cm) si dam la cuptor. Facem testul cu scobitoarea. Blatul il taiem in 2 pe orizontala.



        Pentru crema 1 : curatam merele, le dam pe razatoarea mare si le punem intr-o cratita , alaturi de zahar, zeama de lamaie, zaharul vanilat si le calim. Dam de pe foc cratita, si hidratam gelatina in 4 lg apa cam 2 minute (pana se umfla putin), apoi peste ea adaugam din merele calite cate o lingura pe rand, amestecand ca sa nu se formeze cocoloase. Rasturnam paharul peste merele calite si amestecam pentru omogenizarea compozitiei. Lasam sa se raceasca , apoi o turnam intre cele 2 blaturi.





       Pentru crema 2 : facem budinca conform instructiunilor de pe plic ; punem o folie alimentara deasupra ca sa nu se formeze crusta si lasam la rece. Aceasta crema o intindem peste al 2-lea blat de tort. In poze apare marginea detasabila a formei de tort pus in jurul blatului, dar chiar nu este necesar.




        Pentru glazura : curatam cele 2 mere si le taiem cubulete. Intr-o craticioara punem vinul, scortisoara, zeama de lamaie, zaharul si cubuletele de mere; asezam craticioara pe foc si lasam sa fiarba 4 minute, apoi luam de pe foc si cu ajutorul spumierei luam merele afara si le asezam cu grija peste budinca de vanilie.




       Sucul ramas in cratita il amestecam cu gelatina transparenta si punem din nou pe foc ca sa mai dea 2-3 clocote; Lasam sa se racoreasca putin, avand grija sa nu se ingroase prea tare ca sa o putem aseza peste mere.Punem cu lingura din aceasta gelatina, peste merele cubulete, din mijloc spre exterior, cu multa grija, ca sa nu curga pe margini. Se da la frigider pentru 2 ore, apoi se poate felia si servi.



     
       Va poftesc sa-l incercati pentru ca merita.
  Sursa mea de inspiratie : Amalia

        Castigatoare a iesit Simona Patras , cu reteta Tort cu mere si nuci.  Eu am iesit pe locul 14 din 60 de retete participante.


   

7 comentarii: