duminică, 26 februarie 2012

Franzela umpluta





Aluat :
500 g faina
20 g drojdie proaspata
2 lg zahar
1 lgt sare
50 g untura (sau unt)
250 ml apa calduta

Citeste mai mult ... >>>


Umplutura :
1/2 piept de pui
1 ceapa
3 catei de usturoi
sare
piper
3 lg ulei (sau 40 g unt topit )
150 g branza de vaci
frunze de patrunjel proaspete
100 g bacon

Uns deasupra :
1 ou( sau 1 galbenus amestecam cu 1 lg lapte )
1 lg mac



Mod de preparare :
       Aluat : facem maia-ua : drojdia proaspata o amestecam cu 1 lg de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam putina apa calduta si lasam la dospit pentru 10 minute. intr-un castron cernem faina, punem restul de zahar, sarea, untura, maia-ua si apa calduta treptat.


       Framantam aluatul cam 10-15 minute, apoi il lasam la dospit pentru 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent de aer rece.




       Umplutura : pieptul de pui il taiem pe orizontala si il calim in ulei (sau unt topit) pana se albeste. Il intoarcem de pe o parte pe cealalta. Dupa ce s-a racit il taiem cubulete mici. baconul il taiem si pe el cubulete mici.
       Calim ceapa taiata marunt in uleiul sau untul ce a ramas de pieptul de pui cu cateii de usturoi taiati marunt si ei, cam 3-4 minute. Adaugam sarea, piperul si frunzele de patrunjel; amestecam pentru omogenizare. Lasam sa se raceasca .


       Ceapa calita si racita o amestecam cu baconul taiat, pieptul de pui taiat si el si branza de vaci.

      
       Aluatul il intindem cu sucitorul , impartim in 3 , trecand cu cutitul fara a taia aluatul, apoi pe partile laterale taiem fasii oblic de 4 cm, de la exterior spre interior. Pe mijloc asezam umplutura.



       Impletim aluatul, trecand o fasie din stanga in drepata, peste umplutura, pe cea din dreapta o trecem in stanga si repetam pana terminam de impletit. Asezam painea intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie pentru copt.


       Ungem deasupra cu ou batut (sau galbenus amestecat cu lapte) si presaram mac.

 
       Dam la cuptor pana se rumeneste deasupra (cam 30-35 de minute).



         Lasam sa se raceasca, apoi o putem taia si servi.
 Pofta buna !
Sursa mea de insipratie pentru aluat : L.Adamache , iar pentru umplutura : L.Sava .
     

5 comentarii: