sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Rum Baba (de post)





Aluat :
300 g faina
25 g drojdie proaspata
165 ml apa minerala carbogazoasa
45 ml ulei
1 lg zeama de lamaie
1 lg esenta de vanilie
50 g zahar
un praf de sare
coaja rasa de la 1 lamaie

 Citeste mai mult ... >>>


Sirop :
300 g zahar
500 ml apa
coaja rasa de la 1/2 lamaie
rom (dupa gust)

Decor :
gem de caise

ulei pentru uns formele
faina

Mod de preparare :
       Aluat : cernem faina intr-un castron, adaugam peste ea drojdia amestecata cu zaharul si apa minerala amestecata cu zeama de lamaie si esenta de vanilie. Lasam la crescut timp de 10 minute, apoi incorporam uleiul, praful de sare si coaja rasa de la 1 lamaie. Framantam un aluat care se va lipi putin de maini.







       Lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul (cam 40 minute).





       Rasturnam aluatul pe masa de lucru si il impartim in 12 bucati. Aceste bucati de aluat le vom asezam in forme de briose sau forme speciale pentru "rum baba" (pentru cine le are), unse cu putin ulei si tapetata cu faina. Lasam aluatul sa creasca pentru inca 30 minute, apoi dam tava la cuptor pentru 15 minute. Facem testul cu scobitoarea.




       Cat timp tava a stat la cuptor, pregatim siropul : caramelizam zaharul, apoi il stingem cu apa. lasam pe foc pana se topeste tot zaharul, iar la final adaugam coaja rasa de la 1/2 lamaie si rom-ul. Acoperim cu un capac si lasam asa pana scoatem prajiturelele coapte.


       Dupa ce scoatem prajiturelele din cuptor, asa fierbinti le rasturnam in  sirop. Le intoarcem de mai multe ori pe toate partile, pana absorb bine de tot sirop (cateva minute). Siropul trebuie consumat aproximativ tot . Le scoatem apoi pe forme de briose si le ungem cu gem de caise. Optional putem servi cu frisca vegetala sau nu.Cel mai sigur este sa le serviti doar cu gem de caise.



        Rum Baba este un desert de post exceptional, pe placul tuturor , simplu de realizat si foooarte gustoase.

       Sursa.

9 comentarii: