miercuri, 12 decembrie 2012

Cozonac cu nuca




Aluat :
500 g faina
un praf de sare
7 g drojdie uscata (1 plic)
180 ml lapte
100 g zahar
100 g unt 
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
3 galbenusuri
1 ou

Citeste mai mult ... >>>


Umplutura :
200 g nuci macinate
2 albusuri
4 lg zahar
1 lg cacao
1 lg rom

Uns deasupra :
1 galbenus
3 lg lapte

Mod de preparare :
       Aluat : punem intr-o craticioara, pe foc, laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat.  Lasam pe foc pana fierbe putin laptele si zaharul se topeste.Dam deoparte si adaugam coaja rasa de lamaie. Lasam sa se racoreasca putin.
       Intr-un lighenus de plastic cernem faina, adaugam praful de sare, drojdia uscata, laptele racorit ( dar nu fierbinte ), esenta de vanilie, untul topit si racorit si el, cele 3 galbenusuri, oul intreg si framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Ungem cu ulei aluatul si il asezam in lighenasul de plastic. Il acoperim cu un prosopel curat si apoi il asezam intr-un loc ferit de curentii de aer.







       Lasam sa dospeasca 1 ora.





       Umplutura : mixam spuma tare cele 2 albusuri, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste . Aceasta bezea o amestecam cu nucile macinate, cu rom-ul si pudra de cacao. Omogenizam cu grija, amestecand cu o lingura , prin rasturnare.





       Aluatul dospit, il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 2. Fiecare parte o intindem cu mainile si asezam umplutura.




      Rulam cele 2 parti, apoi le impletim si le asezam in tr-o tava de cozonac (31*16 cm) tapetata cu hartie pentru copt.

 
   Lasam cozonacul in tava sa creasca, pentru inca 1 ora, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linfuri de lapte, apoi il dam la cuptor. (cuptorul trebuie sa fie pornit cu 15 minute inainte )





        Dupa 20 minute , daca observati ca se rumeneste prea tare coaja cozonacului, asezati o hartie de copt peste el si lasati mai departe la cuptor. (cam 40-45 minute in total)






       Lasam cozonacul sa se raceasca, acoprti cu un prosopel curat, apoi putem felia si servi.







       Un cozonac cu nuca absolut delicios si pufos !

Sursa mea de inspiratie .




7 comentarii:

  1. Arata senzational!!!Multumim pentru participare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca nu erai tu, cine stie cand imi gaseam timp sa postez un cozonac ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru acesti cozonaci infuriati!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. o reteta f buna .Felicitari!!!!!am incercat-o si mi-au iesit fff buni si frumosisi pufosi

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow! Asta chiar arata superprofi! Nice! Faina si ideea chiftelutelor in aluat. La mai multe :)!

    RăspundețiȘtergere