miercuri, 31 august 2011

Bavareza de iaurt cu sos de prune


Ingrediente :
250 ml lapte
250 g iaurt
250 ml smantana dulce
3 lg zahar pudra
1+1/2 plicuri gelatina granule (15 g)

Sos de prune:
200 g pune
4 lg zahar pudra

Mod de preparare :
       Punem gelatina la hidratat in 150 ml apa rece pentru 10 minute, apoi o topim pe foc mic , amestecand pana se dizolva, fara a o da in clocot..
       Punem la fiert intr-o cratita, laptele si zaharul, amestecand din cand in cand, pana incepe sa clocoteasca.


       Luam de pe foc si adaugam gelatina topita; lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, adaugam iaurtul, amestecand cu mixerul pentru omogenizarea compozitiei.



       La sfarsit, adaugam smantana si turnam in diferite forme, pe care in prealabil le trecem sub un jet de apa rece. Dam la frigider pentru cel putin 2 ore.


       Pentru sosul de prune: cu ajutorul blenderului (mixerului vertical) mixam prunele fara samburi,  impreuna cu zaharul si il turnam peste bavareza rece si scoasa pe o farfurioara.
       Pentru a scoate bavareza mai usor, introducem in apa fierbinte pentru cateva secunde castronelul cu bavareza rece, apoi o rasturnam pe o farfurioara.



       

marți, 9 august 2011

Chec zebra



Ingrediente :
300 g unt
300 g zahar
6 oua
360 g faina
1 plic praf de copt
60 g cacao

Mod de preparare :
       Untul moale de la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana capata o consistenta pufoasa (eu am mixat cam 5 minute), apoi adaugam ouale pe rand, mixand mai departe pana la omogenizare.



       Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt, folosind tot mixerul. Compozitia obtinuta o impartim in 2 parti egale; o parte o amestecam cu cacao si omogenizam.


       In tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie pentru copt (eu am folosit o tava cu d=24*24, dar puteti folosi tava de chec sau chiar o tava pentru torturi rotunde) asezam compozitia astfel : folosim o lingura pentru aluatul alb si o lingura pentru aluatul maro si asezam in mijlocul tavii o lingura din compozitia alba, o lingura din compozitia maro, una peste alta, pana la finalizarea ambelor compozitii.



       Dam tava la cuptor pentru 30 minute; lasam sa se raceasca si o putem felia pentru a o servi simpla sau presarata cu zahar pudra.





       Se poate servi simplu sau langa o cana de ceai sau de lapte.
      

marți, 2 august 2011

Gris cu sirop de zahar ars


Ingrediente :
250 ml lapte
2 lg gris de grau
1 plic zahar vanilat
un varf cutit de sare
1 lg zahar

 Sirop de zahar ars:
1 lg zahar
50 ml apa

Mod de preparare :
       Punem laptele sa dea un clocot impreuna cu un varf cutit de sare, apoi treptat adaugam grisul; amestecam pana se fierbe grisul; dam deoparte si punem zaharul si zaharul vanilat. Turnam in castronelele din care vom servi si pregatim siropul.
       Pe foc punem intr-o craticioara zaharul si lasam pana se topeste; adaugam apa si mai lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana se topeste tot zaharul. Acest sirop il turnam peste grisul fiert .



       Este un desert super bun pentru copilasi.

Cartofi ca la bunica


Ingrediente :
600 g cartofi
sare
piper
4-5 lg ulei
1/2 lg boia
1 lg cu varf de faina
100 ml apa
1 ardei rosu mic
1 foaie dafin mare
5 catei de usturoi

Mod de preparare :
       Curatam cartofii si ii taiem bucati mici, ii asezam intr-o forma termorezistenta sau forma yena, saram,  piperam, stropim cu o lingura de ulei, punem si foaia de dafin si lasam deoparte.


       Taiem ardeiul si il punem deasupra, peste cartofi.


       Punem pe foc, intr-o tigaie uleiul, boia-ua si faina; omogenizam si adaugam treptat apa, amestecand sa nu faca cocoloase; adaugam apa, pana obtinem un sos moale, care curge; dam de pe foc deoparte si turnam acest sos peste cartofi .


       Dam la cuptor pentru 1 ora; verificam cu o furculita cand sunt copti cartofii.


       Usturoiul taiat bucatele mici il punem deasupra si mai lasam cam 10 minute in cuptor.


       Va doresc pofta buna !