duminică, 7 iulie 2013

Tort Sacher


Blat :
150 g unt
120 g zahar pudra
100 g zahar
7 oua
1 lg esenta de vanilie
150 g ciocolata neagra (75% cacao)
150 g faina
20 g cacao
1 plic praf de copt


250 g gem de caise
50 ml apa
1 lg esenta rom

Glazura :
200 g ciocolata neagra (75% - 85% cacao)
180 g unt
80 g zahar pudra
1/2 zeama de lamaie (o lamaie mai mica)

Mod de preparare :
       Blat : intr-un castron mixam spuma untul moale de la temperatura camerei impreuna cu zaharul pudra, adaugam apoi cate un galbenus pe rand, ciocolata topita si racorita (sa fie calduta), esenta de vanilie, iar la final faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. 





       Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, apoi adaugam cele 100 g zahar, mixand pana se topesc. Albusurile le incorporam peste compozitia de cacao de mai sus, amestecand cu o lingura, prin miscari circulare, de jos in sus.


       Turnam amestecul intr-o forma rotunda de tort (d=28 cm, eu am folosit forma de 26 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru circa 30-40 minute. Facem testul cu scobitoarea.



        Lasam blatul in forma sa se raceasca, apoi il scoatejm si il taiem in 2 pe orizontala.
       Gemul l-am mixam putin cu blenderul vertical, apoi am adaugat esenta de rom si apa. Punem pe foc mic, amestecand. 
       Blatul care a fost deasupra il punem jos si il ungem cu gem, iar peste el asezam blatul care a fost jos si este drept. Cum ar veni : eu am taiat blatul in doua pe orizontala si am intors invers tortul, pentru a fi suprafata de deasupra neteda. Imbracam tortul in gem de caise si dam la frigider pentru 1-2 ore.


        Glazura : intr-o craticioara punem untul taiat bucatele, pe foc mic, fara a-l lasa sa se incalzeasca prea tare.  Adaugam apoi ciocolata rupta bucatele, zeama de lamaie si zaharul pudra. Amestecam cu grija, iar din cand in cand mai punem craticioara pe foc mic, pentru a se topi ingredientele. Trebuie sa avem grija sa nu se incalzeasca prea tare. Asezam tortul pe un gratar, iar gratarul deasupra unei forme rotunde .
       Ungem cu glazura marginile tortului, apoi cu restul de ciocolata imbracam tortul, turnand glazura in mijlocul tortului si niveland cu un cutit cu lama lata sau miscand tortul pentru a curge glazura peste margini. Dam tortul la rece pana se intareste glazura. 



         Pentru a scrie Sacher pe tort, am pus intr-o punga ciocolata care a curs in forma rotunda, apoi punga am tinut-o putin in apa fierbinte (nu trebuie sa fie foarte fluida, deoarece va curge). Am taiat un colt mic al pungii, apoi am scris pe tort Sacher. Dam din nou la frigider pana se intareste si scrisul de pe tort. 
       Tortul il taiem cu un cutit trecut prin apa fierbinte.





Spor la incercat ! :)

Sursa : Leckerein L.

7 comentarii: