sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Chiftele in aluat



Aluat :
800 g faina
40 g drojdie proaspata
1 lgt zahar
400 ml lapte caldut
1 ou
1/2 sare
75 g unt topit

Citeste mai mult ... >>>

Umplutura :
500 g carne de porc macinata
1 ceapa
3 catei usturoi
2 lg ulei
boia dulce
sare
piper
chimen
maghiran
50 ml vin rosu
1 lg bulion
50 ml supa
1 ou
4 lg pesmet

Uns deasupra :
1 galbenus
1 lg lapte
seminte de mac

Uns tava :
1 lg unt

Mod de preparare :
       Aluat : pregatim prima data maia-ua astfel : drojdia proaspata o amestecam cu zaharul si 3 lg de lapte caldut. Omogenizam, adaugam 2 lg de faina. Amestecam si lasam la dospit 10-15 minute.
       Intr-un castron cernem faina, adaugam apoi ingredientele pe rand : oul, maia-ua, laptele caldut treptat, iar la final untul topit amestecat cu sarea. Framantam aproximativ 20 minute (eu am obosit...) .






       Lasam aluatul sa creasca 1 ora, acoperind castronul cu un prosop curata.


       Umplutura : o pregatim in timpul cand aluatul sta la crescut.
In tigaie punem uleiul si calim putin ceapa si usturoiul tocate marunt. Adaugam apoi carnea macinata si o tinem pe foc pana devine sfaramicioasa. Adaugam sarea, piperul, chimenul, boia-ua, maghiranul.


     
       Stingem cu vinul rosu, supa si bulionul si lasam sa fiarba, timp de 15 minute. Luam de pe foc si lasam sa se racoreasca, apoi adaugam oul (daca carnea este prea calda, oul se poate transforma in omleta) si omogenizam, iar la final pesmetul.





 
       Aluatul il rasturnam pe masa de lucru si il intindem cu sucitorul. Il impartim in 12 patratele.



       Pe fiecare patratel punem cate o lingura din umplutura, adunam marginile si asezam chifla intr-o tava unsa cu unt. Chifla o asezam cu marginile adunate sub ea .




       Lasam chiflele sa creasca, timp de 15 minute. Le ungem deasupra cu galbenus de ou amestecat cu 1 lingura de lapte, apoi presaram mac . Puteti presara seminte de chimen, susan etc.


       Dam la cuptor primele 10 minute la foc mare, apoi la foc mediu, timp de 40-50 minute. Chiflele sunt gata daca le ciocanim deasupra si suna a gol.


       Dupa ce le scoatem din cuptor, le acoperim cu un prosopel curat, timp de 45 minute sau chiar 1 ora.
       Se pot servi calde sau reci.


      
Reteta am gasit-o intr-o revista, dar initial am vazut-o la Gaby, apoi la Miha, pe la Timea si Rocsy.

   
       Data viitoare voi incerca reteta Gabrielei :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu