luni, 14 noiembrie 2011

Prajitura cu foaie de dobos



Blat :
6 oua
120 g zahar
65 g faina
70 g nuci macinate
1/2 lg cacao
1/2 plic praf de copt

Crema :
300 g unt
4 oua
100 ml lapte
10 lg zahar
1 lgt faina
1 lg cacao
1 cana nuci macinate
1/2 cana nuci prajite si taiate

Foaie dobos :
2 oua
2 lg zahar
3 lg faina

Glazura de ciocolata :
150 g ciocolata
4 lg lapte
2 lg unt
fulgi de ciocolata alba

Mod de preparare :       Pentru blat : mixam ouale cu zaharul spuma tare, adaugam faina amestecata cu praful de copt si cacaoua, iar la final incorporam nucile macinate. Aceasta compozitie o turnam intr-o tava dreptunghiulara (24*35 cm) si dam la cuptor ; verificam cu scobitoarea cand este copt blatul. Cine doreste poate face aceasta prajitura si sub forma de tort rotund (d=26 cm).


        Pentru crema : Cele 300 g unt moale il frecam spuma si il dam deoparte.
                                Pe foc foarte mic fierbem : faina amestecata cu cacaoua, cu laptele, 2 lg zahar si cana de nuci macinate. Lasam sa se raceasca .


                               Tot pe foc foarte mic batem cele 4 oua cu 8 lg zahar si lasam sa se raceasca compozitia.

       In untul moale frecat spuma adaugam lingura cu lingura din compozitia cu nuci macinate, apoi tot lingura cu lingura incorporam si spuma de oua.



         Peste aceasta crema turnam nucila prajite si taiate .


        Pentru foaia de dobos : mixam albusurile spuma tare, adaugam zaharul, galbenusurile pe rand, iar la final faina. Dam la cuptor in aceeasi tava in care am copt si blatul.



       Pentru glazura de ciocolata : fierbem ingredientele pe foc mic, amestecand pana omogenizam .


        Asamblare : blat - crema - foaie de dobos - glazura de ciocolata - fulgi de ciocolata alba.(pe razatoareacu ochiuri mici de inox radem ciocolata alba).





       Reteta aceasta am gasit-o in caietul cu retete vechi al mamei mele. Merita incercata si repetata :D

10 comentarii: