Blat :
3 oua mari (sau 4 oua mici)
6 lg zahar
5 lg ulei
1 lg ness
80 g ciocolata neagra
3 lg faina
1 lg cacao
1/2 plic praf de copt (5 g)
Crema mascarpone :
200 ml smantana pentru frisca
250 g mascarpone
3 lg cinzano rosso
5 lg zahar pudra
1 plic gelatina
Budinca de vanilie :
1 plic budinca de vanilie
550 ml lapte
3 lg zahar
1 plic gelatina
Jeleu de zmeura :
700 g zmeura
150 ml apa
2 plicuri gelatina
7 lg zahar
Decor :
200 ml smantana pentru frisca
2 lg zahar pudra
200 ml frisca lichida
bombonele colorate pentru decor
Mod de preparare :
Blat : mixam spuma albusurile, adaugam apoi zaharul, galbenusurile pe rand, uleiul treptat, ness-ul, ciocolata neagra topita si racorita, iar la final faina amestecata cu pudra de cacao si praful de copt.
Compozitia o coacem intr-o forma de tort (d=25 cm) tapetata cu hartie de copt.
Dupa ce blatul s-a racit, il scoatem din forma , iar forma de tport o tapetam cu folie alimentara si pregatim cremele si jeleul.
Crema mascarpone : smantana pentru frisca , zaharul si cinzano rosso le amestecam intr-o craticioara, apoi le punem pe foc pana se incalzeste. Luam de pe foc . Adaugam gelatina hidratata in 100 ml apa rece timp de 5-10 minute peste smantana pe care am luat-o de pe foc .Mascarponele il amestecam cu zaharul , apoi cu smantana racorita bine. Crema obtinuta o turnam in forma de tort tapetata cu folie si dam la frigider pana se intareste sau la congelator .
Budinca de vanilie : pregatim budinca conform instructiunilor de pe plic, cu deosebirea ca folosim cantitatea de lapte trecuta in reteta. Lasam apoi budinca sa se racoreasca si peste ea adaugam gelatina hidratata in 100 ml apa rece timp de 5-10 minute. Budinca de vanilie o turnam peste crema de mascarpone intarita. Dam din nou la frigider pana se intareste sau la congelator.
Jeleu zmeura : mixam 500 g zmeura cu blenderul vertical, apoi adaugam zaharul si apa. Punem pe foc pentru circa 5 minute. Lasam sa se racoresca putin si trecem zmeura printr-o sita de inox. Pastram doar sucul obtinut, pe care il amestecam cu gelatina hidratata in 200 ml apa rece, timp de 5-10 minute.Jeleul il turnam peste budinca de vanilie intarita si dam din nou la frigider sau congelator. Dupa ce jeleul s-a intarit, asezam blatul si lasam tortul la frigider pentru minim 5 ore, apoi il rastunam invers pe un platou si scoatem folia alimentara.
Sau putem pregati jeleul la rece astfel : mixam zmeura cu blenderul vertical, adaugam zaharul, apa si la final gelatina hidratata in 200 ml apa rece .
Decor : smantana pentru frisca o mixam spuma tare, iar la final adaugam cele 2 lg de zahar pudra. Ungem marginile tortului cu aceasta frisca.
Deasupra facem niste moturi din frisca batuta spuma tare si presaram bilute colorate.
Un tort delicios ! :) Spor la incercat reteta !
Delicios tort, intr-adevar!
RăspundețiȘtergereCe bunatate ai facut!! Pup!!
RăspundețiȘtergereMmm ce deliciu!
RăspundețiȘtergereArata minunat!
RăspundețiȘtergere