luni, 25 aprilie 2011

Tort in doua culori


Blat 1 :
3 oua
3 lg zahar
1 plic zahar vanilat
3 lg faina
Blat 2 :
3 oua
3 lg zahar
2 lg faina
1 lg cacao
Crema :
2 plicuri budinca vanilie
250 g unt
600 ml lapte
8 lg zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 lg gem de caise
2 lg cacao
200 ml frisca

Mod de preparare :
       Pentru blat 1: mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul, apoi adaugam faina; punem compozitia in tava ( 25*35 cm ) unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor.Dupa ce s-a copt, taiem blatul in 2 pe lungime.



        Pentru blat 2 : mixam ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul, adaugam faina amestecata cu cacaoua si dam la cuptor in tava ( 25*35 cm ) unsa cu ulei si tapetata cu hartie pentru copt.Taiem blatul in 2 pe lungime.



       Pentru crema : fierbem budincile de vanilie in mod obisnuit, o lasam sa se raceasca apoi o amestecam cu untul batut spuma.

       Asamblare : 1/2 blat maro-crema-1/2 blat alb-crema-1/2 blat maro-crema-1/2 blat alb-gem de caise-cacao-frisca.










Prajitura "Furtuna in desert"


Blat 1 :
6 oua
200 g zahar
4 lg apa clocotita
150 g faina
1 plic praf de copt
2 lg cacao

duminică, 24 aprilie 2011

Prajitura deliciu




Blat :
7 albusuri
200 g zahar
2 lg pesmet
4 lg nuci macinate
2 lg faina

Crema :
7 galbenusuri
10 lg zahar
7 lg lapte
500 ml frisca

300 g nuci prajite si taiate
300 g Nutella

vineri, 22 aprilie 2011

Prajitura "tavalita"



Blat:
1 ou
200 g zahar
50 g margarina
2 lg miere
200 ml lapte
300 g faina
1/2 lgt bicarbonat
Glazura :
250 g zahar
250 g margarina (unt)
4 lg lapte
50 g cacao
3 lg rom
200 g cocos

Mod de preparare :
       Mixam intr-un castron oul cu zaharul, apoi punem margarina si mierea topite, adaugam laptele, faina iar la sfarsit bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie.



       Tapetam o tava cu hartie de copt (25*35cm) si turnam compozitia .



       Dupa ce s-a copt blatul il lasam sa se raceasca si il taiem patratele.
       Pregatim glazura astfel : intr-o craticioara punem zaharul, margarina, laptele, cacaoua si le punem pe foc pana se omogenizeaza; dam deoparte si punem rom-ul .Daca cumva raman cocoloase de cacao, strecuram glazura printr-o sita de inox.



       Fiecare patratica o dam prin glazura de ciocolata, apoi o tavalim prin nuca de cocos.


             

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Painici cu ceapa


Aluat :
500 g faina
25 g drojdie proaspata
210 ml apa calduta
2 lgt sare
1 lg zahar
70 ml ulei
Umplutura :
2 cepe rosii mici
1/2 lgt mac
1/4 lgt cimbru
1 catel usturoi
sare

        Pregatim maia-ua : amestecam zaharul cu drojdia pana se lichefiaza , apoi adaugam putin apa calduta si lasam la dospit; intr-un castron mare cernem faina si punem maia-ua, sarea, uleiul si apa calduta treptat, framantand pana ce obtinem un aluat ce se desprinde de pe maini si lasam la dospit 1 ora.




       Intre timp pregatim umplutura : calim ceapa rosie in ulei, punem catelul de usturoi si cimbrul si mai calim foarte putin ( cam 1 minut ) apoi punem macul si sarea dupa gust si lasam sa se raceasca.



          Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 11 bucati ( bilute ) si le modelam ca si in imagini : in mijlocul bilei de aluat facem o adancitura si punem o lingurita de umplutura .


       Altfel : intindem bila de aluat cu sucitorul si punem pe ea lingurita de umplutura pe toata suprafata aluatului, apoi rulam si adunam capetele unul langa altul.






       Dupa ce am asezat panicile in tava de copt, le lasam sa creasca cam 30 de minute, apoi le ungem cu putin ulei de masline si apa (4 lg ulei masline si 1 lg apa) .Dam la cuptor pana se coc, dar inainte de a le scoate le ungem din nou cu amestecul de ulei si apa si le mai lasam 5 minute in cuptor  pana se rumenesc putin.




       Sunt foarte pufoase .

marți, 12 aprilie 2011

luni, 11 aprilie 2011

Scovergi cu cartofi


Aluat :
500 g faina
300 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata (7 g) sau 25 g drojdie proaspata
2 lgt sare
1 lgt zahar
Umplutura :
700 g cartofi
5 lg ulei
sare
piper

Mod de preparare :
     Intr-un castron  amestecam faina cu drojdia uscata.


     Adaugam sarea, zaharul si apa calduta treptat, framantand bine pana ce obtinem un aluat ce se desprinde de maini.



     Lasam la dospit 1 ora, timp in care isi dubleaza volumul.


       Pentru umplutura : curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete, apoi ii punem in apa la fiert; dupa ce au fiert ii strecuram si ii pasam cu furculita sau cu presa de cartofi; punem pe rand cate o lingura de ulei si amestecam pana la omogenizare; la sfarsit adaugam sarea si piperul dupa gust.


        Aluatul crescut il impartim in 2; fiecare bucata la randul ei o impartim in 2 si fiecare bucata obtinuta o mai impartim in 4 ; intindem fiecare bucatica de aluat cu sucitorul pe masa cu faina, apoi pe jumatate din ea punem cate 1 lingura sau 2 din umplutura; aducem partea de aluat peste cea cu umplura si marginile le apasam cu degetele ca sa se lipeasca si le prajim in ulei incins bine (cam 1 cm de ulei sa fie in tigaie )




       Cand le scoatem din tigaie trebuie sa le asezam pe un prosop de hartie ca sa se absoarba surplusul de ulei.
     

       Imediat ce le-am scos din tigaie sunt crocante, dar dupa ce stau putin se inmoaie si sunt super bune, langa un mujdei de usturoi sau chiar usturoi verde sau unse cu smantana si presarate cu cascaval ras sau fiecare cu ce mai doreste :)

Pentru mujdeiul de usturoi : 7 catei de usturoi, 4 lg ulei, sare si piper dupa gust, 2 lg apa, 1 lgt boia (optional).
         Cateii de usturoi se curata si se dau prin presa de usturoi; adaugam pe rand cate o lingura de ulei si amestecam foarte bine; la sfarsit punem sarea, piperul si apa si omogenizam bine.
          Pofta buna ! :)

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Painici cu usturoi


Aluat :
700 g faina
440 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata (7 g)
1 lgt sare

Umplutura :
140 g margarina ( unt )
14 catei de usturoi
1 lgt ierburi de provence
1/2 lgt sare

Mod de preparare :
       Amestecam faina cu drojdia uscata si sarea, apoi adaugam treptata apa calduta si framantam pana obtinem un aluat care nu se lipeste de maini.



       Lasam aluatul sa dospeasca 1 ora, la loc cald.


       Intre timp, pana se odihneste aluatul, pregatim umplutura amestecand ingredientele; margarina trebuie sa fie la temperatura camerei. Acest amestec il impartim in 6 parti.


       Dupa ce a crescut aluatul il impatim in 6 bile.


       Fiecare bila o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara si o ungem cu o parte din umplutura.


     
       Rulam aluatul pe lung, apoi il sectionam pana la jumatate cu un cutit foarte bine ascutit si din nou rulam astfel incat sa obtinem un melc.



       Procedam la fel si cu celelalte 5 bile de aluat.Asezam spiralele obtinute intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie pentru copt. Se lasa inca 30 de minute la crescut in tava, apoi le dam la cuptor pana se rumenesc frumos.



       Dupa ce s-au rumenit foarte putin, le ungem cu uleiul ce s-a scurs in tava si le mai lasam pana sunt coapte bine.



       Delicioase :)