Blat :
50 g unt moale
20 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
2 oua
50 g zahar
50 g mac
70 g arahide crude macinate
Umplutura :
250 g branza Ricotta
250 ml frisca lichida
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
70 g zahar pudra
1/2 lamaie
10 g Foi de gelatina Dr.Oetker(6 foi)
Jeleu de zmeura :
250 g zmeura proaspata (sau congelata)
80 g zahar pudra
1/2 plic Foi de gelatina Dr.Oetker (3 foi)
Mod de preparare :
Pentru blat : mixam intr-un bol untul moale cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi adaugam pe rand cele doua galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu cele 50 g de zahar si le incorporam in crema de oua.
Peste aceasta compozitie turnam arahidele si macul macinat.
Intr-o forma de tort cu d=25 cm coacem acest blat. Verificam cu scobitoarea cand este copt. Lasam sa se raceasca complet.
Pentru umplutura : mixam branza ricotta cu zaharul pudra, cu coaja rasa si zeama de la jumatate de lamaie, esenta de vanilie si zaharul vanilat. Batem frisca nu foarte tare. Gelatina o inmuiem in apa rece cam 5-10 minute, ostoarcem bine de apa si o punem intr-o craticioara pe foc, fara a fierbe, amestecand intr-una.
In gelatina topita punem 2 linguri de frisca batuta, omogenizam, apoi o amestecam cu restul de frisca batuta.
Frisca o amestecam cu crema de branza, apoi o turnam peste blatul ramas, in forma de tort cu margini detasabile.
Dam la frigider pentru 2 ore.
Pentru jeleul de zmeura : Terciuim zmeura impreuna cu zahartul pudra, cu ajutorul unui mixer vertical.
Lasam foile de gelatina in apa rece pentru 5 minute, stoarcem de apa si punem pe foc sa se topeasca; adaugam 50 ml apa dupa ce s-a topit gelatina si o adaugam la zmeura terciuita , amestecand bine.
Jeleul il turnam peste umplutura de branza si dam la frigider de seara pana dimineata.
Un tort foarte fin, foarte usor, ideal pentru o zi de vara. Merita incercat. Eu l-am gasit intr-o revista de la Dr.Oetker. Mai am si alte retete acolo, retete pe care sper sa le postez :P