luni, 26 martie 2012
Supa crema de broccoli
Pentru azi am pregatit o supa crema de broccoli de post.
Ingrediente :
1 broccoli
3 morcovi mici
1 ceapa
1 telina mica
1 pastarnac
sare
1/2 lgt nucsoara macinata
2 lg ulei
2 l apa
duminică, 18 martie 2012
Chec bicolor
Ingrediente :
4 oua
1/2 cana zahar
un praf de sare
100 g unt moale
200 g faina
100 ml lapte
2 lg nuci macinate
1 lg cu varf cacao
1 lg esenta de vanilie
2 lg dulceata din coji de portocale
1/2 plic praf de copt
Etichete:
Chec bicolor,
esenta de vanilie,
nuci macinate,
unt
miercuri, 14 martie 2012
Cozonac cu rahat
Ingrediente :
500 g faina 000
40 g drojdie proaspata
60 g zahar
1/2 lgt sare
1 lg esenta vanilie
coaja rasa de la 1 lamaie
260 ml suc Schweppes mandarin
80 ml ulei
joi, 8 martie 2012
Mucenici moldovenesti 2 de post
Sfintii 40 de Mucenici
Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.
Martirajul
celor 40 de soldati crestini - Chirion, Candid, Domnos, Isihie,
Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul,
Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie,
Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian,
Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon,
Severian, Hudion, Meliton si Aglaie - semnifica daruirea totala fata de
Hristos.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia
s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o
sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta
populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele
capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor
mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri
de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri,
rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau
jocul copiilor peste foc.
Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte.
In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
Dupa
ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era
reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri
pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos
in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt,
ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.
Patruzeci sau patruzeci si patru?
Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.
Mucenici
Potrivit traditiei
populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi.
Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt
consumati in familie.
Aluat :
500 g faina
100 g margarina topita
100 g zahar
200 ml apa calduta
25 g drojdie proaspata
1/2 lgt rasa de , maia-uasare
coaja rasa de la 1 lamaie
Uns deasupra :
4 lg miere topita
150 g nuci macinate
1 lgt scortisoara
marți, 6 martie 2012
Prajitura cu bulion
Prajitura de post
Foi :
310 g faina
2 lg zahar
9 lg ulei
8 lg bulion
1 lg bicarbonat
Sirop
1 ceasca apa
1 ceasca zahar
Umplutura :
200 g nuci macinate
1 borcan mic marmelada de caise
Glazura rece :
80 g zahar pudra
3 lg cacao
1 lg ulei
4 lg apa calduta
Etichete:
bulion,
marmelada caise,
nuci macinate,
Prajitura cu bulion
duminică, 4 martie 2012
Chiftelute din soia
Ingrediente :
100 g texturat proteic din soia
1 lg boia dulce
1 lgt seminte chimen
1 lgt marar verde tocat
1 lgt oregano
1 lgt cimbru
1 lg pesmet
1 morcov mic
1 cartof mediu
2 lg ulei
2 lg apa minerala
3 lg faina
sare
piper
50 g seminte susan
2-3 lg faina
ulei pentru prajit
vineri, 2 martie 2012
Burek cu varza dulce
Burek cu varza de post.
Ingrediente :
1 kg varza dulce
400 g foi de placinta
1 lgt sare
piper
1 lg boia dulce
2 lg marar verde tocat
2 lg pesmet (optional)
50 ml apa minerala
ulei ptr uns foile
Etichete:
Burek cu varza dulce,
ceapa tocata,
marar verde tocat,
piper
joi, 1 martie 2012
Briose cu cacao
Ingrediente :
2 oua mari
140 g faina
100 g unt
100 ml lapte
15 ml rom
1 lgt cu varf praf de copt
un praf de sare
1 plic zahar vanilat bourbon
1 lgt cu varf cacao
1 lingura gem din coji de portocale
Glazura : (optional)
70 g ciocolata alba
1 lgt ulei
Etichete:
Briose cu cacao,
cacao,
gem din coji de portocale,
rom
Abonați-vă la:
Postări (Atom)