Crema de zahar ars :
5 lg zahar pentru caramelizat
600 ml lapte
5 oua
5 lg zahar
1 plic zahar vanilat
2 lg rom
1 lgt ness
Blat :
4 oua
4 lg zahar
5 lg faina
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
Decor :
200 ml smantana pentru frisca 35% grasime (LaDorna)
2 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
bombonele de ciocolata
Mod de preparare :
In cratita in care vom coace tortul (d=22 cm), punem cele 5 lg de zahar si le caramelizam, apoi rotim cratita de mai multe ori pentru a se lipi caramelul de peretii cratitei, invartim sub jet de apa rece exteriorul cratitei, de cateva ori.
Pentru crema : mixam ouale , adaugam laptele caldut in care am dizolvat zaharul si zaharul vanilat si omogenizam; adaugam rom-ul, ness-ul dizolvat in 1 lg apa fiarta si turnam compozitia peste zaharul caramelizat din cratita.
Dam cratita la cuptor pentru 20-30 de minute (pana se intareste crema).
Pentru blat : mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat, pana se topeste zaharul, apoi adaugam esenta de vanilie si faina , amestecand cu o lingura de jos in sus. Turnam compozitia peste crema din cratita si dam la copt, pana se coace si blatul (cam 20 min.).
Lasam sa se raceasca cratita putin, apoi rasturnam prajitura pe un platou, invers, astfel incat blatul sa fie jos.
Pentru decor : mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana se intareste frisca (cam 5-6 minute)
Decoram cu frisca si cu bombonele sau fiecare dupa imaginatia lui :)
Sursa mea de inspiratie :
Naina